dimarts, 28 de juliol del 2015

MAGATZEM SORMANÍ / ALBERG MUNICIPAL NOCTURN. Rocafort/Consell de Cent (1905-1980's)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ

*1905.- Entrada i façana de l'asil/alberg (Foto: Arxiu Mas)

Obra de l'arquitecte Joan Plantada i Artigas (1876-1925) aquest magatzem situat al costat de la Fàbrica de Teixits Blanch, a la cantonada dels carrers Rocafort i Consell de Cent, va ser construït el 1904 per iniciativa de Manuela Sormaní, mare de Joan Amat, que fou alcalde de Barcelona entre 1901 i 1902.
Només un any després el magatzem esdevindria alberg/asil per a homes i nens gestionat per l'ajuntament. Els serveis socials que oferia aquesta instal·lació municipal comprenien llits, aigua corrent per rentar-se, lavabos i també assistència mèdica. Era conegut com l'Asil de Rocafort i per poder-lo utilitzar es cobraven 15 cèntims als adults i era gratuït per als nens.
Raquel Lacuesta i Xavier González Toran [1]  sostenen que probablement Manuela Sormaní i el seu fill van cedir el local a l'ajuntament per acollir-hi l'alberg que va ser inaugurat el 3 de juliol de 1905. Disposava de 110 llits per a homes adults i uns altres 40 per a nens.
L'edifici era de només planta baixa amb les dues portes d'accés situades al xamfrà. Lacuesta i González Toran apunten també que el 1937 s'hi van fer obres amb la intenció de construir un asil nou. L'edifici romangué fins als anys 1980's quan s'hi va aixecar un edifici d'habitatges.


*1905.- Retall de La Vanguardia del dia 4 de juliol en el que s'informa de la inauguració de l'alberg





*1905.- Quatre imatges de l'alberg nocturn de Rocafort: Vista exterior. Sector de dormitoris, Lavabos i llits plegats (Font: La Hormiga de Oro)


*1927.- Emplaçament de l'Alberg Nocturn de Rocafort en una foto aèria captada sobre la plaça Espanya. (Font: Barcelona Coleccionismo. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)


[1].- Lacuesta, Raquel i González Toran, Xavier. El modernisme perdut. La Barcelona de l'Eixample. Editorial Base. Barcelona, 2014