divendres, 29 de juliol del 2016

PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA FRANCESA. Exposició de 1929 (1929-1930)

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ i FRANCISCO ARAUZ


*1929.- El pavelló en una postal editada amb motiu de l'Exposició (Foto: Anguita)

La República Francesa va comparèixer a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929 amb un pavelló modest, que s'aixecava davant de l'angle que formaven les dues naus del Palau d'Alfons XII, a l'esplanada alehores coneguda com a Plaça dels Reis, abans d'arribar a les cascades i les escales que pujaven cap al Palau Nacional.
El petit edifici era obra de l'arquitecte parisenc Georges Wybo (1880-1943), que va projectar un pavelló cúbic de línies clàssiques amb algunes evocacions a l'art decó. La seva forma recordava a la d'un zigurat  amb diverses seccions superposades de formes rectangulars. Una petita secció de graons portava fins a la porta d'entrada custodiada per dues esferes de pedra artificial situades a nivell del terra. La façana era presidida per l'escultura d'una dona, obra Henri Bouchard (1875-1960) i al·legòrica de la república, que sostenia amb les mans una mena d'escut amb les inicials R.F. La seva senzillesa contrastava amb els pavellons d'altres països molt més grans i monumentals.
El pavelló va ser desmuntat un cop clausurada l'exposició a finals de 1930.

*1928.- Dibuix amb un primer esbós del projecte.


*1929.- Dues imatges del pavelló en construcció (Font: Col·lecció Jorge Álvarez)

*1929.- Coberta del fullet informatiu del pavelló francés. (Font: Col·lecció Jorge Álvarez)

*1929.- L'escultor Henri Bouchard donant els últims retocs al bust de l'escultura que presidia la façana del pavelló francès.  (Font: Col·lecció Jorge Álvarez)


*1929.- Emplaçament del Pavelló de França sobre un plànol de l'Exposició (Font: Col·lecció Francisco Arauz)

*1929.- El pavelló francès amb els templets del Palau d'Alfons XII al fons.