dimecres, 18 de gener del 2012

CINE VERSALLES. Castillejos 256. (1927-1986)

Juntament amb el Niza, el Versalles va ser la sala de cinema més important del barri de la Sagrada Família. Va ser inaugurada l'any 1927 per Antoni Bertran en temps de la dictadura del general Primo de Rivera a la cantonada Castillejos-Mallorca. Les seves dimensions eren singulars ja que el recinte era quadrat i la seva amplària excessiva provocava que el públic situat als marges veia la pantalla de biaix i la imatge projectada en males condicions de visualització. Contràriament el vestibul d'entrada era molt reduit. Durant els anys 1930's el Salón Versalles va acollir també la celebració de combats de boxa.
Als anys 1950's es va fer una reforma en profundidat del local, que va passar a disposar d'un vestibul nou més gran, mentre que l'aforament, que inicialment era de 800 butaques, va passar a 1.167 espectadors. En aquesta nova etapa el Versalles era propietat de José Lecumberri de la Fuente i oferia programes dobles amb espectacles de varietats i de revista que complementàven la sessions de cinema. Antonio Machín, Estrellita Castro, Pepe Marchena i Antonio Molina van ser alguns dels artistes de renom que hi varen actuar. Es van instituir els anomenats Miércoles Fémina dedicats a les dones, que gaudien de preu reduits, mentre que els divendres la programació era doble amb quatre pel·lícules.

*1951.- La supervedette catalana Maty Mont, molt coneguda al Paral.lel, va arribar a actuar també al cine Versalles quan el local alternava el cinema amb les varietats (Font: La Vanguardia)

L'any 1977 el Cinema Versalles inicia una nova etapa a partir de la seva adquisició pel Grup Balañá que el converteix en sala d'estrena, sovint complementada amb alguna pel·lícula de reestrena. Una dècada després, la llum del Versalles s'apaga definitivament el 8 de maig de 1986 en plena època del boom del video domèstic i de tancament massiu de cinemes de barri.
L'espai va ser ocupat després per la macrodiscoteca Barçalles i a continuació per una residència d'avis.