dijous, 24 de desembre del 2015

BANÚS Y MORATÓ. Drogas y Coloniales S.A. Via Laietana 22 / Plaça de l'Àngel (1925-1929)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i JORGE ÀLVAREZ
Fundada per Salvador Banús l'any 1887, aquesta drogueria, perfumeria i botiga de queviures va ocupar des de 1925 els baixos del nou edifici que Cambra de la Propietat Urbana havia aixecat a la Via Laietana 22, entre els carrers Princesa i Bòria, amb façana principal a la plaça de l'Àngel.
Aquesta gran botiga va consolidar definitivament aquest comerç que va arribar a ser molt popular a Ciutat Vella i que oferia un ampli ventall de productes als seus clients. A banda d'això, l'establiment disposava de la representació exclusiva de diversos productes d'importació. S'hi podien comprar queviures, un extens assortit de material de drogueria i perfumeria i fins i tot complements i objectes de regal. Hi eren habituals les promocions de productes concrets, específics i difícils de trobar i els seus aparadors constituïen un lloc permanent de curiositat per als vianants. Durant les festes nadalenques eren plens de lots i cistelles de Nadal.


*1926.- Durant la temporada de Nadal molts barcelonins passaven per Casa Banús a comprar els tradicionals lots i cistelles amb regals. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

El setembre de 1927, amb motiu del seu segon aniversari, la botiga regalava capses de galetes als seus clients si feien una compra superior a 10 pessetes de l'època. Aquestes promocions i la seva acreditada solera de tants anys van fer de Banús y Morató una botiga molt popular a les llars barcelonines.


*1927.- Banús y Marató regalava aquell any capses de galetes durant les Festes de la Mercè. (Font: La Publicitat)


La vida de Banús y Morató als baixos de la cambra de la propietat va ser un pèl efímera. L'any 1929 l'establiment de va ser adquirit per Dalmau Oliveres S.A, que tenia la seu al passeig de la Indústria i diverses sucursals a la ciutat. La botiga de la plaça de l'Àngel va passar a ser la sucursal número 4 del nou propietari.

*1935.- Una foto de la botiga ja amb el tendal de Dalmau Oliveres S.A. (Foto: Autor desconegut. Col·lecció privada Jorge Álvarez)