dimecres, 17 d’abril del 2013

GARATGE LLUÍS. Plaça dels Josepets (Lesseps). (1915-1939)

 
*1915.- En els seus primers anys la façana del garatge amb grans rètols oferia aquest aspecte modernista
 
Heus ací un dels garatges més populars de l'antiga vila de Gràcia durant els anys 1920's i els temps de la República. El garatge Lluís era situat al capdamunt del carrer Gran allà on la via s'eixamplava per formar el petit passeig que menava fins a les escales dels Josepets, un lloc també conegut com a plaça Lesseps. En el mateix lloc s'havia aixecat una dècada abans el Teatre del Prado Catalán (1909-1912) i el cinema Lesseps. Francisco Lluís, el propietari del negoci, tenia una sucursal més amunt, al número 11 de l'avinguda República Argentina. 
El local oferia tot un ventall de serveis a l'automobilista que incloia bateries, taller elèctric, canvi d'olis, repostatge de benzina, gasoil i petroli... etc. Però, a més a més, era un lloc molt popular i apreciat en el negoci de la compravenda de cotxes de segona mà on també es podien llogar cotxes luxosos de procedència nordamericana.  Els diaris anaven plens d'anuncis oferint ganges i oportunitats en materia de vehicles usats.
 
*1933.- El Garatge Lluís al final del carrer Gran de Gràcia, que ja s'anomenava plaça Lesseps.
 
El local va patir les conseqüències de l'esclat de la Guerra Civil i va ser ocupat pels milicians, que hi van establir una mena de quarter general durant els anys 1936 a 1939.
Acabada la Guerra el garatge ja era una nau pràcticament abandonada i el terreny va ser venut per aixecar-hi tot seguit el mític cinema Roxy  inaugurat l'any 1941 i la sala de ball Caribe.
 
*1924.- Un dels nombrosos anuncis de premsa en els que s'oferien cotxes a bon preu al Garagte Lluís.(Font: La Vanguardia. Edició del dia de 17 de febrer de 1924). 
 
*1930's.- Una altra imatge de l'entorn del Garatge Lluís (fletxa vermella), on podem veure l'església dels Josepets, la silueta de les Cases Ramos i el templet per baixar al metro.
 
*1935.- Plànol municipal on s'identifica en vermell l'emplaçament del Garatge Lluís. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya-ICC. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).