dimarts, 10 de juny del 2014

EDITORIAL ARALUCE. Gran Via / Llança. (1915-1967)

Article elaborat amb el suport d'ENRIC COMAS PARER
Contemplant detingudament fotos antigues de la plaça Espanya, especialment les aèries de finals dels anys 1920's, quan tot aquell entorn va rebre una important sacsejada urbanística a causa de les obres de l'Exposició de 1929, sorprèn descobrir la presència d'un edifici d'inspiració neomudejar emplaçat a la cantonda Besós/Mar de Gran Via amb Llança.


*1929.- Obres a la Gran Via cantonada Llança amb motiu de l'Exposició. A l'esquerra l'edifici de l'Editorial Araluce (Foto: Josep Brangulí / ANC)

*1929.- La fletxa groga assenyala l'emplaçament d'Ediciones Araluce


*1936.- Una altra imatge de l'Editorial Araluce (Foto: Josep Maria Sagarra)

Es tracta de l'Editorial Araluce, bastida en aquell indret cap a 1915 segons un projecte de l'arquitecte Guillem Busquets. El seu propietari Ramon de San Nicolás Araluce (1865-1941) fou un editor nat a Santander, que abans d'establir-se a Barcelona havia viatjat a Mèxic on tingué els primers contactes amb el món editorial. Un cop arribat a la nostra ciutat va fundar la seva pròpia editorial. La va instal·lar primerament al número 107 del carrer Bailèn i quan veié que el negoci prosperava va comprar la parcel·la del xamfrà al que hem fet referència per construir-hi la nova seu de l'editoral. El palauet de Gran Via/Llança era envoltat a la part del darrera, primer pel viver de plantes i arbres de Josep Vidal i a partir de 1951 per les graderies del Pabellón del Deporte convertit  després en Canòdrom Pabellón.

*1956.- L'editorial Araluce ja amb les graderies del Pabellón del Deporte darrera.

L'Editorial Araluce va cobrir durant gairebé 50 anys un espai cabdal de la literatura infantil i jovenil, adequant les grans obres de la literatura universal a un format pensat per als més menuts i els joves amb moltes il·lustracions a les seves pàgines. Llegint els llibres dels Araluce segur que es van formar molts futurs lectors. Com a dada anecdòtica cal recordar que la primera edició en castellà del llibre d'Adolf Hitler Mi lucha (Mein Kampf) va ser editat per Araluce el 1935.


Els llibres editats per Araluce segueixen essent molt apreciats entre els cercadors d'edicions antigues a les llibreries de vell.

El petit palauet va romandre a la cantonada fins i tot després del tancament de l'editorial fins que a mitjans dels anys 1960's Nuñez i Navarro va adquirir la finca i tot seguit va enderrocar la casa per construir-hi un dels seus grans edificis cantoners d'habitatges.
.