dissabte, 15 d’octubre del 2016

PALAU DE L'ART MODERN. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1960's)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i ELOY FC


El Palau de l'Art Modern de l'Exposició Universal de 1929 va ser projectat l'any 1927 per l'arquitecte Antoni Darder  i Marsà (1885-1956), Posteriorment es va acometre la seva construcció i va ser un dels primers en quedar enllestit.
Ocupava un espai situat entre la part posterior del Palau Nacional i el Palau de les Missions i disposava d'una superfície d'exposició de 5.000 metres quadrats. 
L'edifici era de planta rectangular i estava integrat per un cos central i dos de laterals simètrics. La façana de l'estructura central presentava un grup de set arcs de mig punt que conformaven l'entrada al pavelló. Durant els dies de l'Exposició era envoltat pel circuit del trenet interior que venia de la Foixarda.
El material que s'hi exposava va formar part de la secció "L'Art a Espanya" i constava de col·leccions de pintura, escultura, dibuix i gravat del segle XIX.

*1929.- Emplaçament del Palau de l'Art Modern sobre un plànol turístic de l'Exposició (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz).


*1929.- Dues imatges de les sales de l'interior del pavelló amb les pintures i escultures que s'hi exhibiren durant l'Exposició. (Fotos: Col·lecció de postals de Tirajes Fotográficos Oriol / Concesiones Gráficas EIB)

Aquest pavelló va començar a ser desmantellat a finals dels anys 1950's quan es va projectar l'ampliació i reforma del Palauet Albéniz que seria dotat d'uns amplis jardins que s'estengueren sobre l'emplaçament que havia ocupat el Palau de l'Art Modern.


*1929.- Vista del Palau d'Art Modern des de l'avinguda de l'Estadi poc abans de la seva inauguració i de l'obertura de l'Exposició.

*1929.- Imatge aèria on es pot apreciar una vista lateral del Pavelló emplaçat entre l'Estadi i el Palau Nacional.

*1958.- Una imatge aèria de l'antic Palau d'Art Modern en el seus últims anys, quan ja començaven a desmantellar-ne les teulades (Foto: Fons TAF / ANC).