dissabte, 10 de desembre del 2016

ORXATERIA FILLOL. Plaça Universitat 5 (1929-1990's)

 

L'acreditada fàbrica badalonina d'orxates i gelats Fillol va obrir a l'any 1929 un establiment al número 5 de la plaça Universitat, que durant més de mig segle passaria a formar part del paisatge habitual de la plaça a la vorera compresa entre els magatzems El Águila i la botiga de queviures selectes La Cava de los Faros, que quedava just al costat.
 
*1936.- Un anunci publicat a La Vanguardia en el que apareix l'Orxateria Fillol com a lloc per comprar tiquets per viatjar en autocar a les falles valencianes.
 
L'orxateria Fillol disposava també d'una àmplia terrassa i juntament amb La Valenciana, situada a l'altre cantó de la plaça, contribuien a donar color estiuenc a la vida de la ciutat quan les calors de l'estiu començaven a  apretar i una bona orxata o un bon gelat ajudaven a suportar-les.
Fillol va tancar cap a finals dels 1990's com també ho va fer l'orxateria del mateix nom i empresa situada al centre de Badalona, si bé aquesta uns anys després reobriria. Avui l'empresa segueix activa a Badalona dedicada a la fabricació de gelats, orxates i graniss
ats.
El local que ocupà l'Orxateria Fillol va pasar a mans d'una de les nombroses franquícies de restauració que han anat copant aquest sector a la ciutat a l'abric de la imparable bombolla turística. A la zona encara subsisteix l'Orxateria Miquel al començament de la Ronda de Sant Antoni.