dissabte, 19 de febrer del 2022

JACOB & JOSEF KOHN. Mobles corbats. Magatzem a Elisabets 3 (1880's) i botiga a Plaça Catalunya 21. (1908-1912)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER

*1910.- Emplaçament de la botiga de mobles Jacob & Josef Kohn a la Plaça Catalunya. (Foto: Barcelona artística e industrial)

El desaparegut Imperi d'Austria-Hongria va ser el bressol del moble de fusta corbada, també conegut amb la denominació de Moble de Viena. Diversos fabricants com els Germans Thonet, Fills de D.G.Fischel o Jacob & Josef Kohn van ser els precursos i els principals artífexs d'aquest tipus de mobiliari originari de l'Europa Central. Aquests mobles, amb la fusta tractada al vapor per aconseguir formes diverses, eren orientats tant per al seu ús domèstic a la llar privada com per als establiments públics (especialment cafès i restaurants) i incloien taules, cadires, canapès, balancins, perxers i també mobles infantils, que van ser els principals productes que aquestes empreses van posar al mercat a les principals capitals europees des de l'últim terç del segle XIX.

A Barcelona l'empresa dels germans Jacob i Josef Kohn va ser la pionera en la venda del moble de Viena. De la seva primera sucursal se'n sap que va ser instal·lada cap a l'any 1880 al número 3 del carrer Elisabets, prop de la plaça del Bonsuccés. Allà hi havia el seu dipòsit principal i la venda es realitzava a diverses botigues (Baldomero Martínez a Pelai 50) i també als magatzems El Siglo de les Rambles.


*1888.- Estand dels germans Kohn a l'Exposició de Barcelona de 1888. (Foto: Pau Audouard).

A l'abril de 1908 els Kohn van obrir una botiga de mobles als baixos de la Casa Agustín Goytisolo (la de la torreta del rellotge)  al número 21 de la plaça de Catalunya.

*1908.- Notícia de l'obertura de la botiga de mobles de Jacob & Josep Kohn sutuada a la vorera sud de la plaça Catalunya. Al text no s'esmenta el nom de la botiga, si bé no hi ha dubte que es la dels germans Khon. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 25 d'abril.)

L'establiment era just al costat de la Cerveseria de Munich i només va romandre obert quatre anys. A finals de 1912 el local ja estava ocupat per la Confiteria de Guillermo Llibre i posteriorment per l'efímer Restaurant Savoy  Per la seva banda, els mobles corbats de Viena es van continuar venent, ara en exclussiva, als Grans Magatzems El Siglo.

Dissortadament no existeix cap document gràfic conegut de l'interior de la botiga de la Plaça Catalunya.  

*1911.- Una de les poques fotos conegudes de l'establiment on s'aprecia el rètol que identifica la botiga de mobles dels germans Kohn. (Foto: Josep Brangulí). 

*1913.- Catàleg dels mobles que es podien trobar a la botiga.


[1].- Vives Chillida, Julio. Blog sobre El Mueble de Viena. https://muebledeviena.com/acerca-de/