dissabte, 14 de juny del 2014

L'ESPAI. Dansa i música. Travessera de Gràcia 63. (1992-2005)

Quan a finals de 1991 la Filmoteca de la Generalitat va desocupar el seu local a Travessera de Gràcia per instal·lar-se al cinema Aquitània de l'avinguda de Sarrià, la sala de l'antic teatre de l'Escola de l'Infant Jesús (Dames Negres) va ser conservada per la Generalitat per obrir-hi un centre de dansa i música.
La nova etapa d'aquest local de 380 espectadors va començar el 1992 que es tornà a obrir al públic amb el nom de L'Espai de Dansa i Música. El primer espectacle de dansa que s'hi presentà fou el titulat Aquí no hi ha cap àngel  a càrrec de la companyia Metros.
L'auge que havia adquirit la dansa a Barcelona des dels anys 1980's aconsellava d'oferir a les noves companyies un espai per poder desenvolupar-se i presentar les seves cracions. L'Espai va ser dirigit en un primer cicle per Agustí Ros (1992-1997) i posteriorment per Marta Garcia. Companyies i coreografies com les de Sol Picó, Marta Carrasco, Raravis o Lapsus Dansa van tenir en aquest local un lloc adequat per desenvolupar la seva creativitat artística.
Però l'activitat de L'Espai no es reduí només a la dansa sino que es va complementar amb un grapat considerable de concerts de música nostrada. Noms mítics de la nova cançó com Raimon, Marina Rossell o Rafael Subirachs, així com grups de rock i noves veus com Sopa de Cabra, Gossos, Quimi Portet, o Lídia Pujol van passar pel seu escenari, sovint amb notable èxit de públic.


*1993.- El mes de novembre d'aquell any, el popular cantautor de Xàtiva Raimon va oferir diversos recitals a L'Espai.

L'any 2005 el Departament de Cultura de la Generalitat, governada aleshores pel tripartit d'esquerres, va optar per passar a l'Auditori la programació musical que s'oferia a L'Espai, mentre que la dansa s'integrava al nou projecte del Mercat de les Flors que es dedicava integralment a aquesta modalitat artística.
La desaparició de L'Espai va comportar també la del teatre de l'Escola de l'Infant Jesús. L'immoble va ser transformat en un modern edifici que acull diverses instal·lacions esportives i un pàrquing.