dilluns, 7 de febrer del 2011

CINE AVENIDA. Paral.lel 180. (1930-1971)

 
 
*1934.- Publicitat del cine Avenida publicada a La Vanguardia

El cine Avenida va obrir les seves portes el dia 23 de setembre de 1930 i era situat al número 180 de l'avinguda del Paral·lel del (aleshores Marqués del Duero y després Francesc Layret) fent cantonada amb l'inici del carrer Vilamarí. El local, obra de l'arquitecte Rodríguez Arias, va néixer per iniciativa de Modest Castañé que va comptar amb la presència dels infants Carles i Lluïsa de Borbó entre els assistents a la jornada inaugural, durant la que van ser projectats el noticiari cinematogràfic Metrotrone i el film musical Hollywood Revue. Només unes setmanes després de la seva obertura l'Avenida programava els anomenats Dias de moda amb projecció de preestrenes.A banda de cinema l'Avenida va veure també com desfilaven pel seu escenari artistes de renom com Rosita Moreno, Amalia de Isaura, l'orquestra hongaresa Kazanova, Eduardo Brito, Luana Alcañiz, etc.


*1932.- Llargues cues a la cantonada Vilamarí-Paral·lel-Floridablanca per veure a la popular ballarina Rosita Moreno

*1932.- Crítica del dia del debut de la ballarina Rosita Moreno a l'Avenida, publicada a La Vanguardia del dia 3 de febrer.

El nit del dia 2 de novembre de 1931 passaria tristament a la història d'aquest local, que va viure un episodi tràgic a conseqüència d'un intent d'atracament en el que resultà mort el vigilant nocturn Antonio Marín Miguel. Els malfactors intentaren robar la recaptació de la sala i l'autor dels trets, Angel Espí, va poder ser detingut quan fugia pel carrer Llançà. El propi empresari Modest Castañé va iniciar l'endemà, amb un donatiu de mil pessetes de l'època, una subscripció popular d'ajut econòmic per la vídua i la família de la víctima.
Amb el pas dels anys el cinema Avenida es va fer famós per la seva terrassa, la inauguració de la qual era inicialment prevista per a l'estiu 1936. L'esclat de la Guerra Civil però, va tenir que ajornar-ho i el sindicat de l'Espectacle es va incautar el local. Acabada la guerra, al juny de 1939, es va procedir solemnement a inaugurar la terrassa, que projectava cinema a l'aire lliure.
La vida d'aquest cinema va durar fins el 27 de juliol de 1971, dia en que l'Avenida va viure la seva ultima projecció abans de ser enderrocat.


*1960's.- El Cinema Avenida vist des del començament del carrer Lleida.