dimarts, 2 de setembre del 2014

CASA FERNÁNDEZ VALDÉS. Muntaner / Plató. 1920-1940's.

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1920.- Dues imatges de la casa des de la cantonada de Muntaner amb Plató.

La Casa Fernández Valdés s'aixecava a la cruïlla del carrer Muntaner amb Plató al barri de Sant Gervasi. El seu autor fou el valencià natural d'Elx Marcel·lià Coquillat i Llofriu (1865-1924), un arquitecte poc conegut que es va establir durant algun temps a Barcelona, on va arribar a exercir el càrrec de secretari de la junta directiva de l'Associació d'Arquitectes de Catalunya. La seva obra arrenca dels postulats modernistes de finals del segle XIX i evoluciona després cap al classicisme incorporant-hi en els seus últims anys elements neoplaterescs. La seva obra a Barcelona, a banda d'aquest edifici, va tenir els seus principals exponents a la Casa Delfina Bonet del passeig de Gràcia i a la casa Ramon Julià de la Ronda Universitat.
Bernardo Fernández Valdés, propietari de l'immoble, va ser un actiu empresari del sector dels cítrics durant el primer terç del segle XX. La seva empresa Productos Cítricos S.A. constituïda a Barcelona el 1924 va ser una de les més actives en la producció i comercialitzacio de taronges.
L'edifici que Fernández va encarregar construir a Coquillat com a habitatge familiar s'estructurava en semisoterrani, planta baixa i dues alçades més. Disposava d'una àmplia terrassa amb vistes al carrer Muntaner i com element diferenciador presentava una vistosa torre de base quadrada que destacava en alçària sobre la resta de l'edifici. Completava la finca un edifici annex com habitatge per al personal de servei amb accés des del carrer Plató. La part dedicada a jardí no era massa extensa si la comparem amb d'altres edificacions unifamiliars de la zona construïdes en aquella època.


*1933.- Ubicació de l'edifici en un plànol municipal de l'època (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

*1924.- Fragment d'un títol accionarial de l'empresa Productos Cítricos S.A. que presidia Bernardo Fernández. (Font: todocoleccion.net)

La Casa Fernandez Valdés va desaparèixer després de la Guerra Civil com molts altres xalets de la zona. Avui una construcció règia de línies clàssiques ocupa el seu lloc.

*2012.- Edifici que actualment ocupa la cantonada Muntaner/Plató on abans hi hagué la Casa Fernández Valdés (Font: Google Earth).