divendres, 9 de setembre del 2022

SALA DE PROJECCIONS DIORAMA del Poble Espanyol. Montjuïc (1929)

La sala de projeccions Diorama, situada dins el recinte del Poble Espanyol de Montjuïc, va ser oberta amb la inauguració d'aquest espai amb motiu de la celebració de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929. S'utilitzava per projectar documentals amb l'objectiu de donar a conèixer als visitants del recinte i de l'Exposició tot un seguit de monuments i pasisatges típics i emblemàtics estesos per la geografia espanyola, com a complement a la visita durant la que podien admirar les reproduccions de racons i cases de pobles d'arreu d'Espanya.

*1929.- Així quedava descrit aquest espai en la publicació Exposición Internacional de Barcelona, notas de un visitante. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz) 

Aquest petit cinema era emplaçat prop de l'entrada principal del recinte, en el racó de l'església abans d'accedir a la plaça Major a través de la porxada d'accés. Concretament va ser dins l'anomenada Galería Artesanal Miquel Utrillo on es va condicionar aquesta sala. Amb el pas dels anys i l'abandonament que va patir arrel de la Guerra Civil i la dura postguerra, s'hi va paralitzar pràcticament tota la seva activitat, entrant, igual que la resta del recinte, en una etapa d'explícita decadència.  

A l'any 1956 es va intentar revifar el recinte del Poble Espanyol i entre les diverses iniciatives que s'hi van desplegar, hi hagué la de celebrar una sessió de cinema amateur dins la sala de projeccions. Pero, tal com descriu l'erticle de La Vanguardia del 27 d'octubre d'aquell any, la iniciativa va tenir tant d'èxit que finalment le ssessions de projeccio dels films es van haver de realitzar dins l'edifici de l'Ajuntament que hi ha a la plaça Major del Poble Espanyol. Així ho recollia la premsa de l'època.

*1956.- Sessió de cinema amateur, inicialment previst a la sala de projeccions, que finalment es va celebrar a l'edifici de l'Ajuntament del Poble Espanyol. (Font. Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 27 d'octubre de 1956).

La sala tornaria a reviure per uns pocs anys a finals de la dècada de 1980's com a Cinema Aventura.