dimecres, 9 de febrer del 2011

BROLLADOR MONUMENTAL. Plaça Catalunya (1929-1959)

Agraïments a ENRIC COMAS I PARER

Entre 1929 i 1959, abans que les dues grans fonts monumentals actuals presidissin la part més enlairada de la plaça Catalunya, un altre brollador més modest, va ocupar l'espai d'aigua situat davant de l'Hotel Colon primer i de l'edifici del Banco Español de Crédito després. 
El brollador va tenir dos dissenys diferents. L'original, resultant de les obres d'urbanització de la plaça executades entre 1927 i 1928, era més senzill. L'aigua es projectava  directament cap amunt des de la superfície en el nivell més alt dels tres que formaven el conjunt. 
Posteriorment amb la monumentalització de l'espai es va instal·lar una safata escultòrica el maig de 1929 que li va donar més alçada i vistositat. El joc de l'aigua era també més complex. El brollador enlairat feia caure l'aigua sobre la superfície de la pròpia safata i després queia fins al peu de la copa al voltant de tot el seu perímetre circular. 


*1928.- Disseny inicial del brollador sense safata en imatge ampliada (abaix) i en el conjunt general de la plaça (dalt) recent urbanitzada amb l'edifici de la Telefonica encara per acabar d'enllestir. (Foto. Postals Unique / Col.lecció Enric Comas Parer

*1929.- Una imatge del brollador ja amb la safata des del capdamunt del mirador. Als fons es veuen les siluetes de la Telefònica i de la Casa Segura (Foto: Josep Brangulí / ANC)  


*1950's.- Dos detalls dels puttis que decoraven els marges dels petits salts d'aigua dels nivells inferior al brollador. 

La monumentalització de l'espai del brollador va ser completada amb les escultures de quatre puttis (querubins) cavalcant peixos. De les boques d'aquests sortien raigs d'aigua, que anaven a parar a les superfícies d'aigua situades als nivells inferiors de l'espai. Als laterals petits trams d'escales donaven accés a una terrassa-mirador al costat de la vorera de la façana muntanya de la plaça.  
A finals de 1959 el conjunt fou desmantellat i reurbanitzat d'acord amb la disposició actual. Els putti van ser traslladats i quedaren instal·lats al voltant del petit brollador de Rambla Catalunya/Gran Via. 


*1955.- Una imatge acolorida del brollador en el seus últims anys.