divendres, 12 de setembre del 2014

PRIMER GIMNÀS DEL COL·LEGI SANT MIQUEL. Muntaner-Rosselló/Corsega. (1898-1940's)

Article realitzat amb el suport d'EUGENIO GUARDIOLA SANTAFÉ


*1920's.- El primer gimnàs del col·legi a la dreta de la imatge, amb l'accés envoltat d'arbres amb entrada des del carrer Còrsega al fons (Font: Revista del Col·legi Sant Miquel. Curs 1949-50)

El Col·legi Sant Miquel, dirigit pels missioners del Sagrat Cor de Jesús, s'aixeca a la cantonada dels carrers Rosselló i Muntaner i ha estat sempre una institució molt lligada a la pràctica de l'esport. La gimnàstica i el handbol han estat les modalitats esportives on han sobresortit més els seus alumnes, especialment en el període comprès entre els anys 1950's i 1960's del segle passat.
Aquesta institució docent religiosa ja disposava des de la seva fundació d'un primer gimnàs que era situat al pati superior del col·legi. Aquest pati s'estenia més enllà del claustre cap a la banda del carrer Còrsega, on hi havia una zona enjardinada amb arbres i un accés des d'aquest carrer. La zona no s'edificaria fins als anys 1940's quan els religiosos van vendre les parcel·les que delimitaven el col·legi amb el carrer Còrsega.
L'accés des del carrer Còrsega era aproximadament davant de la vorera on s'aixecava el Cinema Esplai (després Alondra). Un passeig delimitat per plàtans portava a un edifici d'una sola alçada. Sobre la seva façana, a banda d'una inscripció amb l'any en que fot construït (1898) n'hi havien altres escrites en llengua llatina. La paraula Gymnasium sobre al porta central, i tres més que incorporaven el clàssic Mens Sana in Corpore Sano, Vires Parat i una última que amb els documents gràfics disponibles no hem encertat a desxifrar 
Aquest gimnàs va romandre actiu fins als anys 1940's, quan es va traslladar al segon pis d'una edificació nova aixecada sobre el carrer Muntaner que donava continuïtat a l'ala docent de l'edifici.

*1933.- Emplaçament del primer gimnàs del Col·legi Sant Miquel sobre un plànol de l'època. S'hi pot veure el jardí desaparegut del carrer Còrsega i l'espai amb fileres d'arbres on després s'hi va construir el pati superior i més tard la piscina. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)