divendres, 25 de desembre del 2015

SASTRERIA GALES. Diagonal / Balmes. (1962-1995)

Article elaborat en col·laboració amb EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


El dia 4 de maig de 1962, la sastreria Gales, ja instal·lada des de 1943 a la cantonada del Passeig de Gràcia amb Diputació, va optar per ampliar el negoci i obrir una segona botiga a la part alta de la Diagonal. El propietari de l'empresa Josep Maria Balet i Rovira, va escollir els baixos de la Casa Pellerín a la cantonada amb Balmes, davant del Palau Pérez Samanillo, seu aleshores del Circulo Ecuestre.
Francesc Mitjans, un dels arquitectes més acreditats de l'època, va projectar la botiga sobre els tres nivells del local (entresòl, planta baixa i soterrani), que quedaven enllaçats per una elegant escala de cargol. L'interiorisme apostava decididament per conceptes colonials que incorporaven elements com cadires de vímet, trofeus de caça, ullals d'elefant o vestidors en forma de tenda de campanya. Tot plegat cercant un caliu de distinció i rang social amb materials nobles per arreu i racons especialment acollidors com el de la xemeneia. Un altre concepte destacable d'aquesta obra de Mitjans eren uns aparadors oberts i gens encaixonats, que minimitzaven extraordinàriament l'habitual separació radical entre el carrer i l'interior de la botiga. Gales va ser durant la segona meitat del segle XX una de les botigues de moda més distingides de Barcelona.

*1962.- Dues imatges de l'interior de la botiga de Gales a la Diagonal/Balmes. (Fotos: Revista Distinción)

*1962.- L'escala de cargol, un dels elements més detacats de l'obra de Francesc Mitjans en aquesta botiga. (Foto: Revista Distinción)

La botiga patiria algunes reformes durant els més de trenta anys que va estar en servei i va tancar portes el 1995 amb la disolució de l'empresa Gales.