dissabte, 25 de desembre del 2010

L'AVET DE NADAL DEL PORTAL DE L'ANGEL (1965-1988)

Des de 1965 fins a finals de la dècada dels vuitanta del segle passat, els magatzems Jorba Preciados (nom que va adoptar Can Jorba a partir de 1964) contribuien any rera any a fomentar l'esperit nadalenc als carrers del centre de la ciutat amb la col·locació d'un gegantí arbre de nadal.
L'avet, portat cada any amb un trailer des del Pirineu, va arribar a assolir alçaries superiors als 30 metres amb més de tres mil bombetes que  l'il·luminaven. La seva instal·lació era tot un espectacle seguit en directe per molts barcelonins, que esperaven que la grandària de l'arbre superaria la de l'any anterior. Es mantenia plantat a la cantonada del Portal de l'Àngel amb el carrer Santa Anna, just davant de l'entrada als magatzems, durant un mes i alguns dies. S'instal·lava cap a començaments de desembre, abans de les festa de la Puríssima, i era puntualment enretirat el dia després de Reis.

*1970.- Una imatge del monumental arbre de Nadal plantat davant de Can Jorba. Encara hi havia trànsit rodat pel Portal de l'Àngel i es pot veure la cua de cotxes esperant per girar pel carrer Santa Anna en direcció a la Rambla. (Foto: Francesc Català-Roca)  

A partir de la dècada dels vuitanta, i a mesura que la consciència ecologista de la ciutadania anava creixent, l'arbre de Nadal de Can Jorba va començar a ser objecte de manifestacions de protesta contra la tala d'arbres i la deforestació dels boscos. Per la seva banda, Galerías Preciados -nom comercial que van adoptar els magatzems en la seva darrera etapa- va viure un periode de dificultats econòmiques que va conduir a la seva desaparició.  Finalment, a finals dels vuitanta l'arbre va deixar de plantar-se. Desapareixia així dels carrers de la zona més comercial del centre de la ciutat una de les icones nadalenques més recordades per tots els que varen viure aquells anys.

*1979.- Una altra imatge del popular avet de l'època de Jorba Preciados