dimarts, 3 de maig del 2016

GRUP ESCOLAR AGUSTINA DE ARAGON. Roquetes. (1954-1974)


Com cada any, per celebrar el dia de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el règim organitzava un seguit d'actes i inauguracions. El 26 de gener de 1954 amb presencia de l'alcalde Simarro i d'altres autoritats es va inaugurar a la Via Júlia una escola per a nenes i pàrvuls que es va batejar amb el solemne nom d'Agustina de Aragón, una de les icones patriòtiques per excel·lència com a notable heroïna de la Guerra del Francés defensant Saragossa de les tropes napoleòniques.
L'acte va començar cap a quarts d'una del migdia amb dues fileres de futures alumnes perfectament alineades, que marcaven el camí cap a la porta del centre escolar per rebre a les autoritats.
Aquest edifici, que s'aixecava just al costat del Colegio Nacional Roquetas obert el 1933, havia estat construït en el termini record de 21 dies mitjançant una estructura formada de panells prefabricats pionera en aquells moments a la ciutat. 
El Grup Escolar Agustina de Aragón va donar servei al barri fins el 1974 quan es va obrir el Colegio Nacional Cardenal Cisneros (actualment CEIP Prosperitat)

*1954.- Acte de inauguració oficial del Grup Escolar Agustina de Aragón de la Via Júlia


*1954.- Descripció de les instal·lacions del Grup Escolar Agustina de Aragón a les pàgines de La Vanguardia (Edició del 27 de gener)


*1954.- Només uns dies després (30 de gener) La Vanguardia tornava a parlar d'aquesta escola per glossar les virtuts d'aquest tipus de construccions prefabricades