dimecres, 13 de novembre del 2013

MERCAT DE SANT GERVASI (1912-1967)

*1915.- L'antic Mercat de Sant Gervasi en els seus primers anys de funcionament.
 
El primer Mercat de Sant Gervasi fou inaugurat oficialment el dia 14 d'agost de 1912. Era situat al darrera mateix de l'edifici de la Casa Consistorial de l'antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles. Es tractava d'una construcció d'estructura de ferro rematada amb una coberta formada per cinc segments de plans inclinats que permetien l'entrada de llum natural a l'interior.  L'obra portava més de vuit anys acabada quan es va obrir al públic i l'adjudicació de les parades de venda va ser un procés molt llarg i polèmic. 
 
*1910.- La obertura del mercat es va retardar molts anys malgrat estar l'edifici enllestit. Ho testimonia aquest retall publicat a La Vanguardia del 30 d'agost  d'aquell any.
 
 
*1912.- Nota apareguda a La Vanguardia del dia 15 d'agost on s'informa de la inauguració del mercat de Sant Gervasi. Sobta la referència al camp de Galvany, que era on es troba el mercat del mateix nom del carrer Santaló. Podria tractar-se per tant d'un error. No obstant això, l'altra referència a la seva situació darrera les antigues Cases Consistorials no ofereix dubte que es tracta del Mercat de Sant Gervasi i no del de Galvany
 
. 
*1950's.- El Mercat de Sant Gervasi a vista d'ocell amb la façana posterior de l'antic ajuntament de l'exvila al costat.

Amb el pas dels anys, a l'altra banda del mercat es va urbanitzar la plaça de Joaquim Folguera, notable poeta mort prematurament als 25 anys. Els franquistes varen rebatejar la plaça per dedicar-la al poeta i polític español Gaspar Núñez de Arce, nom amb que es va  batejar també l'estació del ramal del Tibidabo dels Ferrocarrils, que va entrar en servei el primer dia de 1955. L'any 1980 es va recuperar el nom de Joaquim Folguera per aquesta plaça i l'estació del tren va passar a dir-se Putget. 
L'any 1967 el vell mercat fou enderrocat juntament amb l'antiga casa consistorial i en el seu lloc es va construir l'actual, inaugurat el 19 d'octubre de 1968 i reformat el 2013. 
 
*1967.- El barri de Sant Gervasi havia crescut molt i l'antic mercat s'havia quedat petit. A compte de l'espai que ocupava l'edifici de l'antic ajuntament i d'una part de la plaça de Frederic Soler es va construir el nou. (Font: La Vanguardia, edició del 11.3.1967. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).
 
*1970's.- El nou mercat de Sant Gervasi tal com era abans de la seva remodelació del 2013.