diumenge, 15 de maig del 2011

CARRER DE BILBAO (1874-1915)

 
*1890.- El carrer de Bilbao en una imatge captada des de la Placeta de Jonqueres, amb la plaça Urquinaona al fons. Al solar que es veu a la dreta s'aixecaria anys després l'edifici de la Caixa de Pensions. 
 
 
*1915.- Una postal en la que encara s'identifica la part superior de la Via Laitena com a carrer Bilbao. El nom de Bilbao apareix també en el tramvia núm 7 (Bilbao-Rambla) que es veu en primer terme. També s'identifica el contorn de la cúpula de l'edifici de La Caixa de Pensions. La imatge està captada des de la cruïlla amb Fontanella. (Foto: Roisin)

Res a veure amb l'actual carrer Bilbao que enllaça el Poblenou amb el Clot. Aquesta via corresponia al tram superior de la Via Laietana que coneixem avui. Quan a finals dels segle XIX, un cop enderrocades les muralles, es va acometre el Pla de Reforma de Ciutat Vella amb l'obertura de l'anomenada Via A (Via Laiteana), es va reurbanitzar la Riera de Jonqueres des de la plaça Urquinaona en direcció mar i aprofitant l'enderrocament del Convent de Jonqueres -situat on avui s'aixeca l'antiga seu central de la Caixa de Pensions- el carrer Bilbao es va fer arribar fins al carrer Comtal.  El fet de dedicar-lo a l'esmentada ciutat basca data de 1874 s'explica perque es va voler commemorar la seva heròica resistència al setge dels carlistes esdevingut aquell mateix any. Així ho va decidir el consistori municipal presidit per l'alcalde Rius i Taulet que va procedir a la inauguració del nou carrer.
Inicialment el nom de carrer Bilbao era previst per tota la Via A, des de la plaça Urquinaona fins a la d'Antonio López. El juny de 1888, amb motiu de la inauguració d'un dels nous trams d'aquesta via, l'ajuntament va informar que canviaria el nom de Bilbao pel de la Reina Maria Cristina per expressar la seva gratitud a la corona per haver accelerat els tràmits administratius en favor d'aquell ambiciós projecte de reforma urbanística. Durant uns anys la part més propera al mar es va anomenar carrer Reina Regent, un nom que no va arribar a cuallar. I ja entrat el segle XX i oberta totalment aquesta via, es va decidir descartar el nom de carrer Bilbao i va ser íntegralment anomenada Via Laietana.

*1913.- Retall de premsa de La Vanguardia del 13 de setembre, on es donava notícia de la propera connexió entre el carrer Bilbao i la Via Laietana i també de les obres de la seu central de la Caixa de Pensions. Dos anys després el nou edifici era ja una realitat (foto inferior) i la via ja connectava la plaça Urquinaona amb el port. Fou aleshores quan va desaparèixer el nom de carrer de Bilbao per passar a ser Via Laietana en tot el seu traçat.