dimarts, 7 de maig del 2013

CINE EMPORIUM / CINE PARAÍSO. Independència 238. (1926-1984)

Considerada una de les sales de cinema històriques del barri del Clot, l'Emporium (no confondre amb el cine Emporio del carrer Consell de Cent 217, ni tampoc amb la sala de festes Emporium del carrer Muntaner 4) va obrir portes l'any 1926, en plena dictadura primoriverista, per iniciativa d'Antoni Bertran que era també el propietari del Versalles.
Situat al carrer Independència, entre Consell de Cent i Aragó, aquesta sala va donar servei al barri durant prop de 60 anys amb un aforament que va fluctuar entre les 700 i les 1032 localitats.
  
 *1927.- Durant els seus primers anys de vida al cine Emporium s'hi oferien espectacles de ball i varietats com el que anunciava La Vanguardia en aquest curiós retall del primer dia de febrer.
 
Després de la Guerra Civil, va ser rebatejat com Paraíso, nom amb el que se'l va conèixer oficialment durant uns anys, per retornar després al seu nom original.
Durant els anys 1970's les cartelleres ens parlen de l'Emporium amb el sobrenom de la bombonera del Clot. En plena irrupció del vídeo domèstic el local va tancar portes al setembre de 1984. José Lecumberri de la Fuente va ser el seu últim propietari. 

*1946/8.-  Cartells anunciadors de la programació setmanal de l'Emporium.