divendres, 20 de febrer del 2015

LOS FAROLES. Dancing. Nou de la Rambla 92. (1929-1937)Local inaugurat per Enriqueta Pujol el 27 d'abril de 1929 aprofitant l'eufòria que envoltava l'obertura de l'Exposició Universal a Montjuïc, aquest dancing-cabaret, situat al carrer Nou de la Rambla (aleshores Asalto) davant de l'embocadura del carrer de Santa Madrona, molt aprop del Paral·lel, era inicialment de format molt petit però ple de taxi-girls i tanguistes expertes en l'art del ball. L'èxit que va assolir als pocs mesos de la seva obertura va decidir a la propietària a ampliar-lo amb la construcció de dues glorietes de típic estil malagueny. 
L'orquestra Moret s'encarregava de posar-hi la música cada nit i el nombre de senyoretes a disposició dels intrèpids ballarins va arribar a ser de quaranta. Va romandre actiu durant tot el període de la Segona República fins després de l'esclat de la Guerra Civil.

*1930.- Emplaçament del Dancing Los Faroles en un plànol municipal de l'època (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

*1930's.- Anunci de Los Faroles publicat a la revista satírica Papitu.

MASIA CAN SANTOMÀ. Olzinelles / Plaça Màlaga.

Agraïments a MAITE MAR
 
*1930's.- Can Santomà vista des de la plaça Bonet i Muixí. 

La família Santomà era una nissaga de terratinents del barri de Sants, que havien acumulat una gran superfície de terrenys agrícoles entre Hostafrancs i l'Hospitalet. Poc a poc anaren venent les seves propietats la qual cosa facilità la urbanització d'unes zones que s'anaven poblant progressivament.
La casa pairal dels Santomà s'aixecava al carrer Olzinelles davant la plaça de Bonet i Muixí (actualment plaça de Màlaga) i l'església de Santa Maria, molt aprop de l'actual plaça de Sants.
El dia 19 de juliol de 1936 la Masia dels Santomà va ser ocupada pels revolucionaris que hi van calar foc. Per als revoltats era un símbol del poder de les classes més adinerades del barri que vivien del treball dels proletaris. Durant un any el vell edifici va romandre exposat mig enrunat i amb les parets ennegrides pel fum de l'incendi. Després va ser enderrocat.

*1936.- Estat en què va quedar Can Santomà després de l'atac dels revoltats.

*1936.-Una altra imatge de la malmesa façana de l'edifici després de l'incendi de juliol d'aquell any. (Foto: Hermini Serra Obach).


*1937.- Estat que presentaven les runes de Can Santomà en fase l'enderroc. Al fons es poden vuere les escales d'accés a l'església de Santa Maria de Sants. (Foto: Fons Unió Excursionista de Catalunya).