dilluns, 23 de setembre del 2013

TORTUGUES DE CIMENT ALS PARCS INFANTILS. (1960's-1970's)


*1965.- Un grup de tortugues instal·lades a l'àrea de jocs infantils del triangle Avinguda de Roma /  València / Calàbria.

Després de l'abandonament gairebé total que van patir els espais infantils dels parcs de la ciutat durant les dues primeres dècades del franquisme, l'ajuntament porciolista dels anys 1960's va començar a invertir en condicionar-los i dotar-los d'elements per a l'esbarjo infantil a les comptades zones verdes que disposava la ciutat.
Al costat dels clàssics gronxadors i tobogans varen aparèixer àrees de sorra que permetien als més petits exercitar-se en l'ús de la pala i la galleda. Però en alguns d'aquests parcs van aparèixer també uns elements molt singulars que sens dubte formaran part de l'ideari infantil de molts barcelonins que eren nens entre els anys 1960's i començaments dels 1970's.
Eren unes tortugues prefabricades en ciment compactat que permetien a la quitxalla remuntar-les i fer juguesques al seu entorn. N'hi havia de dos tipus. La més gran, amb la closca solcada de forats per on els menuts podien jugar a amargar-se i treure el cap o una altra part del cos. Les de l'altra modalitat, més petites, eren simplement un element per pujar-hi i veure el món des d'una mica més amunt. Tenien les closques pintades amb detalls de colors cridaners i normalment s'instal·laven en grups de quatre, una de gran i tres de petites al seu voltant.
N'hi havien al tram final del carrer de la Infanta Carlota (avui Josep Tarradellas) entre l'avinguda de Sarrià i la plaça de Calvo Sotelo (avui Francesc Macià); als jardins Bacardí de la Travessera de les Corts; al jardins de Can Manteca a Sants; als jardinets del final del carrer Còrsega cantonada Fresser i als parcs de Montjuïc i de la Ciutadella.  
A l'any 1970 hi havien censades als parcs i jardins urbans de Barcelona un total de 23 d'aquestes tortugues [1].

*1962.- Una mestra amb els seus petits alumnes dins una tortuga als jardinets del final del carrer Lleida. (Foto: Gregorio Aparicio)

[1]. El derecho de los niños a jugar con cubo y pala. Soledad Balaguer. La Vanguardia. 22.10.1970