divendres, 18 de febrer del 2011

FAÇANA DEL PALAU DEL CINQUANTENARI. (1970-1986)


Construit en el mateix lloc que des de l'Exposició Universal de 1929 hi hagué el Palau de l'Art Tèxtil, aquesta nova edificació firal va ser inaugurada a finals de maig de 1970 per commemorar el 50è. aniversari de la Fira Internacional de Mostres de Barcelona. L'edifici, de planta baixa i només dues alçades, va ser construit en el temps rècord de cinc mesos.

*1970.- Un detall de la complexa trama geomètrica de la façana des d'un dels seus angles. (Foto: Enrique Zardoya)

El Palau del Cinquantenari destacava per la seva façana de peces de poliester reforçat, que formaven una superficie extremadament angulosa de 4.000 metres quadrats, i li donaven una aparença de pastís. Era obra dels arquitectes Manuel Torres Mínguez, Enrique Hernández de Avilés i Joaquín de Ros de Ramis.
La façana fou adquirint un to cada cop més groguenc a mesura que passaven els anys i el seu impacte inicial va acabar esdevenint cansí per a la vista. L'any 1986 les autoritats firals, aprofitant la reforma integral de la Plaça de l'Univers i l'ampliació del propi Palau del Cinquantenari, varen optar per fer desaparèixer aquesta curiosa façana i integrar la nova en el disseny comú dels tres cossos de la plaça.   

*1970.- Vista posterior -des del Parc Mòbil Municipal del carrer Lleida- del Palau del Cinquantenari, pocs dies abans de ser inaugurat oficialment (Foto: Pérez de Rozas).