dijous, 23 de juny del 2016

PEÑA BOLÍSTICA CANTABRIA. Còrsega 65-71 (1950-1985)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ

L'any 1948 es va fundar a Barcelona la Peña Bolística Cantabria amb l'objectiu de difondre i estendre per la ciutat l'afició a una modalitat de les bitlles pròpia de la regió càntabra anomenada bolo palma o bitlles càntabres
La nova entitat esportiva es va establir inicialment al carrer Parlament. No fou fins al 1950 que es va traslladar al carrer Còrsega entre Entença i Rocafort. Era en un espai situat rera l'església de Maria Mitjancera de Totes les Gràcies, que el propi rector de la parròquia va cedir a l'entitat. El complex incorporava dues pistes de bolo palma a l'aire lliure amb un servei de bar, amb una terrassa protegida del sol per una coberta de canyís, on també se servien àpats. La peña va arribar a aplegar 150 socis. 

*1960.- Una partida de bolo palma a la bolera de la Peña Bolística Cantabria (Foto: Federació Catalana de Bitlles Bowling)

El bolo palma es juga amb nou bitlles fabricades en fusta de bedoll o avellaner d'un 45 centímetres d'alçària. Les bitlles es disposen en forma de tres per tres i es complementen amb una desena bitlla de 28 centímetres més petita anomenada  emboc. Les boles son de fusta d'alzinera amb un diàmetre de 12 a 18 centímetres. La pista de joc és una superfície rectangular de sorra compactada, amb unes dimensions d'entre 15 i 34 metres de llargària per 8 d'amplària. La tirada consta de dos moments: 
El tir o llançament inicial des d'una distància d'entre 7 i 20 metres segons al categoria. 
El birle o segon llançament que s'executa des del lloc on ha anat a parar la bola després del tir inicial. Es pot fer amb la mà o amb el polze. 
Es pot jugar individualment (tres boles fins a 20 bitlles) o per equips de 4 jugadors (dues boles per jugador fins a quaranta bitlles)

*1960's / 1970's.- Dues imatges de sengles repartiments de trofeus a les instal·lacions de la Peña Bolística Cantabria. (Fotos: Casa de Cantabria)

La bolera de la Peña Bolística Cantabria del carrer Còrsega va tancar portes el 1985 quan el solar va ser adquirit per una immobiliària que no va trigar gaire en aixecar-hi pisos. La Peña es va traslladar aleshores a la seu de la Casa de Cantabria del carrer Sor Eulàlia d'Anzizu al barri de Pedralbes on es segueix practicant aquest esport minoritari.