dissabte, 23 d’abril del 2011

MARICEL PARK. Atraccions. (1930-1936)

Agraïments a MAITE MAR


*1930.- Cartell publicitari de Maricel Park obra de Francesc Fontanals.

L'Exposició Universal de 1929 va tancar les seves portes a començaments del 1930. Va ser aleshores quan es va considerar la possibilitat d'instal·lar a la muntanya de Montjuïc un parc d'atraccions permanent a la vista de l'èxit que, durant l'any els dotze mesos que havia romàs oberta l'exposició, havia tingut el parc d'atraccions instal·lat al barranc de la Foixarda.
El mateix mes de juny de 1930 es va obrir a la zona situada entre Miramar i l'estació del funicular un nou parc d'atraccions batejat com a Maricel Park. S'hi accedia per la plaça de Dant i l'espai ocupava uns 75.000 metres quadrats en un terreny amb molta pendent que va tenir que ser reordenat formant-hi terrasses per tal de salvar el desnivell existent. L'empresa Parks, S.A. se'n va ocupar de la gestió. Els accionistes majoritaris de la societat eren els propietaris de l'empresa que gestionava el Funicular de Montjuïc, fundada per Elies Rogent. Es varen recuperar algunes atraccions de la Foixarda i s'hi va obrir un restaurant que servia àpats a l'americana mentre s'oferien espectacles de ball. L'oferta d'atraccions incloia, muntanyes russes, tobogans, wiching-waves, cascades, skooter, pista d'skating i castells de focs japonesos. Al mateix temps, el Maricel acollia espectacles de tota mena, combats de boxa, partits internacionals de bàsquet i hoquei patins (el Maricel disposava d'un equip propi) i algunes actuacions d'artistes força curiosos, com la de Har-Haj, una mena de faquir que es cremava viu.
,
*1930.- Oferta pública d'accions de Parks, SA, l'empresa que va gestionar el Maricel Park. (Cliqueu per ampliar).

*1930.- La muntanya russa del Maricel Park en construcció. Al fons la silueta del Palau Nacional. (Foto: Autor desconegut).
L'estiu del 1936 amb l'esclat de la Guerra Civil el Maricel va tancar. Era massa arriscat mantenir un parc d'atraccions en una muntanya com la de Montjuïc, que podia esdevenir fàcilment objectiu dels bombardeigs de l'aviació. 
Acabada la guerra, l'espai que ocupava Maricel Park va esdevenir un barri de barraques que fins i tot va conservar el nom del parc d'atraccions.

*1930's.- Ballada de sardanes al Maricel Park. (Foto: Colecció privada Francisco Arauz).

*1930's.- Autos de xoc al Maricel Park.

Alguns espectacles i celebracions organitzades al Maricel Park:

1932.- (Juliol). Festival de les Escoles Franceses
1933.- (Juliol). Revetlla del cinema, concurs d'aspirants a nous actors i elecció de Miss Cinema 1933.
1933.- (Juliol). Festa d'honor pels assistents al Congrés Hoteler de Barcelona
1933.- (Setembre). Festa dels Mercats de Barcelona a benefici de l'Hospital Clínic.
1935.- (Juny). Festa Infantil i enlairament de globus amb Don Sisebuto