diumenge, 17 d’abril del 2011

LLAC AMB BROLLADOR a la Plaça Catalunya (1888-1902)

*1888.- El llac del brollador, en primer terme davant de l'entrada al Circ Eqüestre, a la dreta. Darrera es poden veure el Panorama Waterloo, a l'esquerra, i la Casa Gibert i La Pajarera, al centre.  

La primera urbanització de la plaça Catalunya tingué lloc amb motiu de l'Exposició Universal de 1888. En aquells moments la plaça era encara un projecte per consolidar i en la zona central s'hi aixecaven diverses edificacions: la Casa Gibert, el Gran Café del Siglo XIX conegut popularment com La Pajarera, El Circ Eqüestre i la Casa Grases, entre d'altres.
En aquest primer intent per urbanitzar i ordenar la zona, es va construir una via que creuava en diagonal la plaça i enllaçava el començament de la Rambla amb l'inici del Passeig de Gràcia. Per tal d'embellir aquest nou trajecte s'hi van plantar dues rengleres de xops. A l'inici d'aquesta via s'hi va construit un petit llac en forma de flor de quatre pètals amb un discret brollador al bell mig. El lloc quedava situat just davant de la porta d'accés al Circ Eqüestre, i coincideix aproximadament amb el que avui ocupa la làmina d'aigua amb la rèplica de La Deessa de Josep Clarà que hi ha darrera del monument a Francesc Macià de Subirachs.
Aquest minúscul llac va ser durant l'última dècada del segle XIX lloc de trobada per anar a passejar per l'emergent Plaça Catalunya i era habitual que els vianant s'assegeussin sobre contorn de pedra que delimitava el seu perimetre.
L'any 1902, un cop enderrocats tots els edificis del centre, es va reurbanitzar integralment la plaça i el llac del brollador fou suprimit.
 
*1890.- Una altra imatge del llac amb el seu entorn ple de persones.