divendres, 23 d’agost del 2013

CASA CARULLA. Mallorca 212-214. (1902-1970's)

MIQUEL BARCELONAUTA

Entre les obres desaparegudes del gran arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931) cal destacar l'edifici d'habitatges conegut com a Casa Carulla que es va aixecar en ple Eixample, als números 212-214 del carrer Mallorca tocant a Enric Granados.


*1970's.- Una de les últimes imatges de la Casa Carulla (al centre de la foto), quan ja s'havia procedit a la col·locació de la tanca per començar l'enderroc.  (Foto: © enricsagnier.com). 

El projecte de la Casa Carulla data de 1900 i la seva realització es va completar el 1902. Era una edificació règia de planta baixa i quatre alçades en la que destacaven els tres frontons semicirculars de l'acabament de la façana. A sota del frontó central, que era més gran que els laterals, es podia veure una gran imatge escultòrica al·legòrica de la pintura amb reminiscències d'estil rococó.
Dissortadament i malgrat el renom del seu autor l'edifici no es va poder salvar de l'especulació salvatge dels anys 1970's i fou enderrocat a mitjans d'aquella dècada. Des de 1978 un nou immoble d'oficines i habitatges (Edifici Tesilia) amb façana de maó vist ocupa l'espai on s'aixecava aquesta obra tan poc coneguda del prolífic arquitecte Sagnier.

*1970's.- La figura al·legòrica a la pintura era una dona amb els braços estesos amb una paleta de pintor en una mà i pinzells a l'altra. La foto recull els últims dies de l'escultura amb les bastides ja instal·lades a punt per l'enderroc. (Foto: © enricsagnier.com)

*1978.- Una imatge publicitària de la promoció dels pisos i oficines de l'edifici Tesilia, que va ocupar el lloc de la desapareguda Casa Carulla.