dimarts, 29 de maig del 2012

CAN TANER. Masia i Fonda. Les Corts (S. XVIII - 1965)

Pràcticament a la frontera amb l'Hospitalet de Llobregat, a la cantonada Aristides Maillol / Travessera de les Corts, on avui s'aixeca l'edifici de vuit plantes que acollia l'antic pavelló esportiu del desparegut Picadero Jockey Club hi havia la masia de can Taner.  
Datava aquesta construcció del segle XVIII i durant molts anys va ocupar un paratge aïllat i sense massa població. Però a començaments del segle XX l'entorn es va animar i al mateix mas s'hi va instal.lar una fonda anomenada El Parador del Camino, que servia d'aixopluc i repòs als viatjans. Un rellotge de sol presidia la façana i un petit pati a l'entrada rera una reixa i sovint cobert per les fulles d'una parra, permetia menjar-hi a l 'aire lliure. Completava el quadre un abeurador per al bestiar de càrrega i transport.


*1948.- La Fonda El Parador del Camino ja instal·lada al Mas de Can Taner cap a  finals dels anys 1940's.

A començaments dels anys 1950's, el Barça ja havia comprat una gran extensió de terreny amb l'objectiu de construir-hi el nou estadi que avui és el Camp Nou. A mesura que s'anava poblant l'entorn, el vell mas s'assemblava cada cop més a un fantasma del passat que resistia entre les edificacions que s'enlairaven. La construcció de l'estadi barcelonista, inaugurat el 1957, donaria pas a tota una animada gernació de cotxes, que els dies de partit envoltaven tot el vell recinte de Can Taner, del que també en formava part una caseta més petita que acollia el burot on es pagaven les taxes per entrar a Barcelona. El propietari de Can Taner, Guerau Piera, i el club blaugrana no es van posar d'acord i el  mas i la fonda romangueren en aquell extrem de l'amplíssim solar. Però l'amo també treia profit dels milers i milers d'aficionats que els dies de partit passaven per davant i no podien reprimir la temptació d'entrar al bar de la fonda per fer un refresc o un cafè.
L'any 1965 el Picadero, un club amb suficients recursos per mantenir un equip de basquetbol a primera i altres seccions esportives, va comprar el solar per edificar-hi el seu pavelló esportiu. Aquell fet fou la sentència de mort per al Mas Taner que va ser enderrocat. 

*1964.- La masia de Can Taner i la fonda El Parador del Camino un diumenge de partit amb el Camp Nou al fons. (Foto: Dolors Torné i Revista Barça). Cliqueu per agrandir la imatge.