dissabte, 25 de maig del 2013

CINEMA EDÉN. Nou de la Rambla 12. (1935-1985)

La vigília del Nadal de 1935, l'antic Edén Concert -un dels cabarets més famosos i reputats de la història de la nit barcelonina durant l'última década del segle XIX i dels primer terç del segle XX- va iniciar una nova etapa com a sala de cinema.
Amb el nom d'Edén Cinema va engegar la seva programació amb sessions de curtmetratges que es projectaven en sessió contínua, des de les tres de la tarda fins més enllà de la mitjanit al preu de 75 cèntims. L'aforament  inicial de la sala era de 1275 localitats i el primer llargmetratge exhibit fou El rey del jazz. Sovint les projeccions cinematogràfiques s'alternaven amb alguns números de varietats.
Durant el franquisme l'Edén es convertí en un cinema vulgar i modest, molt allunyat de la fama que havia tingut l'Edén Concert, Programava films de reestrena en sessió contínua al bell mig d'un barri força degradat i marginal.
El panorama va canviar a partir del juliol de 1973, quan Cinesa es va fer càrrec de la sala. Es van remodelar totalment les instal·lacions i l'aforament va quedar reduit a 721 localitats. Tot i que els primers anys de Cinesa van ser força esperançadors, la sala va tornar a entrar en decadència cap a finals dels 1970's. L'Edén es va convertir en un cinema especialitzat en programacions de cinema eròtic classificat "S" a partir de 1978 i el local tancaria definitivament les portes el 28 d'abril de 1985. L'intent posterior de ressuscitar el míic Eden Concert també va fracassar i el local va quedar convertit en un pàrquing.