dilluns, 7 de desembre del 2020

BOUTIQUE JUANITA. Moda per a dona. Carrer de Pons i Subirà 3. Poblenou. (1960's-2013)

 


Els antecedents de la Boutique Juanita es remunten a l'any 1920 quan Manuela Gimeno va fundar un negoci de roba femenina que va acabar anomenant-se Modas Gimeno. La Manuela i el seu marit vivien a França però l'esclat de Primera Guerra Mundial els havia fet tornar a Catalunya.
El negoci va començar amb una modesta parada ambulant de roba femenina que s'instal·lava generalment davant de l'entrada de la fàbrica del Cànem. Manuela la muntava només els dissabtes que era el dia que les treballadores cobraven i així el seu negoci tenia més sortida. Posteriorment va passar a disposar d'una parada al Mercat. Amb el pas del anys, el negoci va passar a la filla de la fundadora Juanita Espias Gimeno 
El següent pas va ser disposar d'una botiga pròpia i als anys 1960's la botiga, ja anomenada com La Juanita, es va instal·lar al número 3 del carrer Pons i Subirà (entre el mercat i l'església) en un edifici de tres plantes que servia de magatzem i botiga de vendes. La Juanita va acabar esdevenint un establiment de roba femenina de referència per a senyores que cercaven una certa distinció en un barri històricament popular com era el Poblenou. La boutique, com se l'anomenava, va començar a importar gènere de Paris en aquells anys de consolidació de l'anomenat prêt-a-porter. També van ser moltes les veïnes del barri que van passar per La Juanita a escollir el seu vestit de núvia.
A començaments de 1975 la botiga i l'edifici es van reformar amb profunditat amb una façana ceràmica de torns verdosos i un interiorisme més modern.
El 2013 la històrica botiga poblenovina va tancar i va esdevenir un magatzem durant un parell d'anys més.

*2014.- L'escala interior de La Juanita era un dels seus elements més singulars. Aquí la podem veure quan la botiga de roba femenina ja havia tancat al públic i els propietaris de l'edifici estaven pendents de nous inquilins. 

*2015.- La Juanita poc abans de convertir-se en la llibreria Nollegiu

A començaments del 2016 el llibreter Xavier Vidal va fer una aposta decidida que consistí a traslladar la seva llibreria Nollegiu del carrer Amistat número 20 a l'antic local de la Juanita. D'aquesta iniciativa en va sorgir una de les llibreries més actives de la Barcelona de començaments de segle.