divendres, 10 de juliol del 2015

VINÇON. Passeig de Gràcia 96 (1941-2015)


L'any 1941 Enrique Levi i Hugo Vinçon van obrir una botiga al número 96 del Passeig de Gràcia al costat de La Pedrera. El local era emplaçat als baixos de la Casa Ramon Casas projectada el 1899 per l'arquitecte Antoni Rovira i Rabassa. El negoci es va obrir al públic amb el nom de Regalos Hugo Vinçon

*1941.- La botiga original de Vinçon.

Només un any després va començar la vinculació de la família Amat a Vinçon coincidint amb la contractació de Jacint Amat com a venedor de la botiga. Els Amat acabarien assumint la titularitat del negoci durant tota l'existencia de la botiga i mantenint sempre el nom del propietari inicial. Amb el pas dels anys Vinçon esdevindria un referent barceloní de la modernitat aplicada a la decoració i el mobiliari de la llar.
Durant els seus primers anys la botiga es dedicà principalment a la venda a l'engròs d'articles de porcellana, cristalleria i pisa fina, gràcies al gran magatzem que hi havia a l'interior. Disposava també d'una petita sala permanent per a exposicions de pintura, on molts anys abans, impulsada pel pintor i cartellista Ramon Casas, havia nascut la revista d'art Pèl & Ploma.
Els anys 1950's coincideixen amb un període de certa decadència del negoci amb algunes dificultats per tirar endavant, que finalment són superades. El pis principal és ocupat durant aquells anys per les dependències de la modista d'alta costura Asunción Bastida. 

*2010's.- El pis principal de la botiga amb mobles a la venda davant de la llar de foc modernista de l'antiga residència del pintor Ramon Casas.

A partir dels anys 1970's Vinçon tornaria a situar-se al front del comerç del disseny aplicat al objectes domèstics i al mobiliari per a la llar. El 1972 el dissenyador América Sánchez crea el seu logotip que aviat esdevé una icona permanent, que anirà evolucionant progressivament com a identificador de la botiga. Un logotip que es veurà imprés a les bosses que cada temporada la botiga ofereix als seus clients, i que esdevenen autèntics objectes de cult, molt apreciats pels col.leccionistes. En el disseny d'aquestes bosses hi participen creadors i artistes del disseny com Pati Núñez, Mariscal, Juli Capella, George Hardie o Bárbara Kruger entre d'altres. Amb les successives ampliacions Vinçon arriba a tenir accessos des dels carrers carrer Pau Claris i Provença i la superficie comercial de la botiga arriba als 3.000 metres quadrats. Finalment l'any 1995 la botiga és guardonada amb el Premi Nacional de Disseny atorgat per la Fundació Barcelona Centre de Disseny (BCD) .

Una selecció dels sempre originals dissenys de les bosses de Vinçon

És a partir del 2008 que el negoci iniciarà una caiguda creixent de les seves vendes que ni l'augment del turisme a la ciutat aconseguirà aturar. El privilegiat emplaçament de la botiga, al bell mig del sempre concorregut passeig de Gràcia, acaben convencent a la família Amat a prendre la dolorosa decisió de tancar el negoci, fet que es va produir en els darrers dies de juny de 2015.
El característic neó vermell amb el nom de la botiga que presidia l'elegant balcó de l'entresòl va ser conservat pel Museu d'Història de la Ciutat, així com nombrosos objectes de disseny que formen part de la historia de la botiga i varen passar al fons del Museu del Disseny de Barcelona (DHUB).  

*2010's.- Aspecte exterior de Vinçon en els seus últims anys.