dissabte, 24 de març del 2012

CASA MANUEL BAIXERAS / HOTEL BRISTOL. Plaça Catalunya / Portal de l'Àngel (1875- 1926)

*1907.- La Casa Manuel Baixeras (a l'esquerra de la imatge) en el temps que va ser ocupada per l'Hotel Inglaterra. (Foto: Lucien Roisin).

Projectat pel mestre d'obres Josep Marimón, aquest edifici ocupava la cantonada entre el Portal de l'Àngel i el carrer Fontanella. Inicialment tenia assignat el número 18 del carrer Fontanella, però la urbanització definitiva de l'entorn, executada cap a finals de segle, li va adjudicar el número 16 bis de la Plaça Catalunya, en el mateix lloc que després ocuparia l'edifici de la Telefònica a partir de 1927.
La Casa Manuel Baixeras era una edificació de planta baixa i quatre alçades (principal i tres pisos) amb dos artístics templets, afegits posteriorment, que coronàven els extrems de les cantonades. Tot i que originalment havia estat pensat amb la finalitat d'acollir-hi habitatges familiars, la centralitat del lloc va fer que, a partir de finals de segle XIX fins a la seva desaparació, dos hotels ocupessin successivament les dependències de l'edifici. 
El primer fou el Gran Hotel Inglaterra, que s'hi va establir des del 1897 fins al 1917. Posteriorment l'edifici va ser ocupat per un altre hotel el Bristol, que hi va prestar servei des del 1918 fins el 1926, quan la Telefònica va comprar el solar per enlairar-hi el seu nou edifici que ha arribat als nostres dies. De fet l'Hotel Bristol va continuar actiu uns anys més al número 42 del Portal de l'Angel, finca adjacent adquirida pel propi Albareda per continuar el seu negoci hoteler.*1920's.- Tarja de l'Hotel Bristol on hi figura com a Gerent Antonio Albareda, que dirigia també el Gran Hotel Continental a la Rambla de Canaletes.


 
*1926.- Últims dies de la Casa Manuel Baixeras abans del seu enderrocament. L'Hotel Bristol havia ja desallotjat l'immoble i un gran rètol anunciava la compra de l'edifici per la Telefònica.