dilluns, 9 de gener del 2012

CA'L SACRISTÀ. Cid / Peracamps. (1920's-1934)


*1930's.- El rètols verticals de neó de La Criolla i Ca'l Sacristà situats davant per davant dominaven sobre la foscor i la sordidesa del Barri Xino.

Juntament amb el mític dancing-club La Criolla, el cabaret Ca'l Sacristà va ser l'altre gran local canalla del Barri Xino de la Barcelona dels anys 1920's i 1930's. Estava situat just al front de La Criolla, a la cantonada entre el famós carrer del Cid i el petit carrer de Peracamps, que avui dóna nom al centre sanitari municipal que hi ha a la zona.

*1932.- Interior de Ca'l Sacristà, amb una mostra de la clientela habitual del local. Barreja de mariners, gent de mal viure, delinqüents i alguns turistes xafarders (com els tres del fons) que sovint sortien escurats o per cames. (Foto: Josep Maria de Sagarra) 

Conegut inicialment com el bar Nou, Ca'l Sacristà havia estat un típica taverna portuària que, a la vegada, era centre de reunió de gents de mal viure. Contrabandistes, mariners, lladres, prostitutes i pinxos n'eren la parròquia habitual. El cronista Sebastià Gasch el recordava guarnit amb una decoració de paissatges tropicals que destil·laven un cert aire colonial. A mitjans de la dècada dels anys 1920's Antonio Sacristà se'n va fer càrrec i ho va convertir en un ball i cabaret  que, amb el pas del temps i la creixent popularitat del carrer Cid i el seu entorn, va esdevenir un local de gran popularitat a la zona i un dels llocs habituals de fanfàrria nocturna. Els turistes amants d'emocions fortes van convertir-se en una altra cara de la clientela. Però el local també era conegut per ser un dels centres més actius del tràfic de drogues. Per la seva banda, els homosexuals i transformistes van començar a freqüentar-lo i alguns d'ells van arribar a actuar amb notable èxit a la pista del local. A començaments dels anys 1930's una decoracio amb motius orientals havia substituit les antigues pintures colonials

*1932.- Una excel·lent fotografia nocturna captada des del terra enllambordat del carrer Peracamps. A la dreta veiem el rètol vertical del  Bar Sacristà. El del fons és el carrer Cid i l'edifici que s'hi veu amb el gran llum de neó vermell al bell mig és el de La Criolla.


*1932.- Actuació d'un transformista sobre la tarima enlairada de Ca'l Sacristà. Al fons es pot veure a l'inrevés el rètol en vidre bisellat amb el nom del local. 


*1933.- Una parella d'homosexuals a l'interior de Ca'l Sacristà.

El 1934 Ca'l Sacristà va ser reformat de dat a baix i va convertir-se en el Wu-Li-Chang on els transformistes eren ja definitivament els reis de la pista.

*1935.- Emplaçament de Ca'l Sacristà i La Criolla els dos locals de més anomenada del Barri Xino dels anys 1930's. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu a sobre per agrandir)

*1948.- Vista de la cantonada que ocupava Ca'l Sacristà amb el nou edifici que es va construir al carrer Peracamps entre Cid i Portal de Santa Madrona.