dissabte, 7 de maig del 2011

BANDERA MUNICIPAL (1996-2004)

*1996.- Bandera de Barcelona aprovada el setembre de 1996 amb el nou escut de la ciutat al mig.

Entre els anys 1996 i 2004 Barcelona va tenir com a bandera oficial de la ciutat un disseny que des del primer dia va ser motiu de polèmica i discòrdia. El canvi també va ferir la sensibilitat de molts experts en heràldica i vexil·lologia que la consideraven una suplantació capriciosa i injustificada de l'autèntica bandera de la ciutat.
La nova bandera trencava amb el tradicional disseny quarterat amb dues creus de Sant Jordi (en el primer i quart quarter) i les barres vermelles i groges de la senyera catalana (en el segon i tercer). El nou disseny presentava un fons exclussivament groc sobre el que s'hi situava el nou escut de la ciutat -també motiu de discòrdia ja que combinava de manera asimètrica la creu i les barres sense color groc-.
L'ajuntament socialista va ser el promotor d'aquest canvi de símbols defensat en el seu dia per l'alcalde Pasqual Maragall, mentre que l'oposició, i bàsicament els partits nacionalistes, mostraven el seu refús absolut cap a la nova bandera a la que consideraven com una descatalanització i traició a la història i a la heràldica en favor d'una malaltissa obsessió pel disseny i la modernitat.
La bandera va ser rebuda per la major part de la ciutadania com un cos estrany, que més aviat semblava el logotip publicitari d'una marca comercial, que no pas el símbol de la ciutat. Als pocs mesos es va intentar esmenar la descatalanització afegint sobre el fons groc les quatre barres verticals. El canvi seguia sense convèncer a gairebé ningú, però així va quedar durant gairebé set anys.

*1996.- Al desembre de 1996 es va decidir canviar el fons de la bandera amb les quatre barres catalanes

El conflicte no va ser només politic, sino que va arribar als tribunals. La Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària, presidida per Armand de Fluvià, va presentar un recurs i en la sentència final el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar que calia adequar els símbols als històrics.
Finalment a finals de 2003,  ja amb Joan Clos d'alcalde, els partits politics amb representació a l'ajuntament van arribar a un acord sobre la nova bandera, que es va començar a utilitzar el dia de Sant Jordi de 2004. El seu disseny és similar a l'anterior a 1996, però amb la novetat que les barres són quatre en cada quarter i verticals.


* La bandera actual de Barcelona (a l'esquerra) oficial des d'abril de 2004 i la bandera anterior al 1996 (a la dreta)