diumenge, 5 d’octubre del 2014

OLIVELLA Y RIUS. Fàbrica de bosses de paper. Portal de Santa Madrona / Mina. (1900's - 1920's)

Article elaborat amb la col·laboració de FRANCISCO ARAUZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1916.- Anunci d'Olivella y Rius amb la diversitat d'articles que s'hi fabricaven. El local industrial tenia doble entrada, pel carrer del Portal de Santa Madrona i pel carrer Mina.

En aquesta fàbrica situada rera de la caserna militar de les Drassanes s'hi fabricava tota mena de derivats del paper i especialment productes per fer gresca i amenitzar les festes, serpentines, espanta-sogres, collarets, barrets i paperets. Els nombrosos balls i locals de la zona hi adquirien les seves boles de confetti i l'arribada del carnaval era un moment especialment àlgid de comandes.


Era situada al Carrer del Portal de Santa Madrona, que durant el primer terç del segle XX va tenir dos ambients ben diferenciats. El tram més pròxim a la Rambla era curull de locals de diversió, balls tavernes i cases de prostitució, però després de la corba del carrer Mina el panorama canviava i era bàsicament industrial. 
Aquest tram del carrer més proper al Paral·lel tenia fins i tot numeració pròpia, la qual cosa explica que la fàbrica de confetti tenia assignat el número 6 bis mentre el número 6 corresponia a la Cerveseria Antic Gambrinus a l'altre extrem del carrer prop de la Rambla .

Emplaçament de la fàbrica d'Olivella y Rius sobre un plànol municipal dels anys 1930's. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya


*1923.- El 23 de gener d'aquell any un anunci publicat a La Vanguardia posava a la venda la maquinària de l'antiga fàbrica de derivats del paper. El local es dedicava ja aleshores a la fabricació de bosses de senyora.