dissabte, 29 de gener del 2022

SALÓN FREGOLI. Cinema. Passeig de Sant Joan / Consell de Cent (1912-1939)




Inaugurat el dissabte 23 de novembre de 1912, el cinematrògaf  Salón Fregoli va ser construit sobre un solar on anteriorment hi hagué un picadero de cavalls i una barraca coneguda com Sala Cervantes, on s'hi organitzaven balls i festes. El propietari va dedicar el local al famós actor i transformista italià Leopoldo Fregoli (1867-1936) molt conegut a la Barcelona d'aleshores.

Leopoldo Fregoli

*1915.- Primera aparació del Salón Fregoli a la cartellera dels diaris barcelonins. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

L'èxit de públic assolit pel negoci va animar al seu propietari a substituir la barraca per una construcció més ferma i gran. El nou edifici tenia dues sales i dues portes d'accés, una per Consell de Cent i l'altra per la cantonada amb Passeig de Sant Joan. La sala més petita es va dir Fregolino i la seva activitat quedava limitada als diumenges i dies festius, mentre la sala gran projectava tots els dies.

*1920's.- La platea del Salón Fregoli.

Va compartir pel·lícules amb d'altres sales de projeccio cinematografica Teatre de la Marina (1915), Cinema Gloria (1917) i després al grup de sales de l'empresa Delicias. A partir de 1930, quan ja el cinema mut donava pas al sonor, el Fregoli programava conjuntament amb el Trianón.

El cinema sonor va arribar al Fregoli el 20 de novembre de 1930 amb la projecció de Campanas de Navidad i El precio de un beso. Aquest últim film, produit per de la Fox, era parlat totalment en castellà i presentava als actors Antonio Moreno, José Mojica i Mona Maris. 

*1930.- El precio de un beso, pimer film sonor en castellà projectat al Frégoli. 

Al 1935 va ser sotmès a una profunda reforma que el va situar entre els millors cinemes de la ciutat. S'hi va instal·lar calefacció central i aire condicionat, tornant a l'activitat dies abans de Nadal, concretament el 23 de desembre. Nobleza baturra va ser el primer film projectat a la sala reformada que tornava a compartir cartellera amb el Trianón.

Després de l'aixecament miliar franquista i l'inici de la guerra el local va ser col·lectivitzat pel sindicat anarquista CNT 

Acabada la Guerra va reprendre la seva activitat el dia 8 de març de 1939. El franquisme no va veure en bons ulls el nom de Frégoli i va decidir canviar-lo amb un nom més espanyol dedicant-lo a l'autor del Quixot. Va ser doncs renomenat Cine Cervantes a partir del 15 d'octubre de 1940 tot iniciant una nova etapa fins el se tancament el 1972.

*1939.- El dia 8 de març el Fregoli retornava a la cartellera si bé li quedaven pocs mesos amb aquest nom. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).