dijous, 28 de maig del 2015

ANUNCIS LLUMINOSOS A LA CASA ROCAMORA. Passeig de Gràcia-Casp.(1930's-1970's)

Article elaborat amb el suport de MIQUEL F. PACHA, FRANCISCO ARAUZ, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ,  RAMON VILALTA i JOANA FRANCÈS

El privilegiat emplaçament de les Cases Rocamora a la cantonada del passeig de Gràcia amb Casp i la perfecta visió que des del bell mig de la plaça Catalunya se'n té, van convertir l'espai del seu terrat contigu a la cúpula com un lloc idoni per instal·lar-hi rètols publicitaris lluminosos de gran format.
El primer en aparèixer cap als inicis dels anys 1930's fou el Pirelli. Ens hem permès de fer un repàs cronològic a aquests anuncis.

1930's - PIRELLI. Neumático Nacional

Una gran estructura metàl·lica, que gairebé arribava fins a l'alçada de la cúpula, servia de suport a un curiós anunci de pneumàtics Pirelli. Hi apareixia una titella amb un bat de beisbol a la mà espantant un mosquit. La titella sobreeixia de dintre d'una pila de pneumàtics.


*1930.- Instal·lació de l'estructura metàl·lica per sostenir l'anunci del terrat de la Casa Rocamora a la cruïlla del carrer Casp amb Passeig de Gràcia. La imatge està datada del 13 de maig de 1930.  (Foto: Autor desconegut. Col.lecció privada Joana Francès).
1940's.- MARAVILLA. Aféitese con Maravilla de Acero Magnético


Acabada la Guerra Civil un anunci de fulles d'afaitar Maravilla va ocupar el terrat sobre una estructura de suport similar a l'anterior. Aquest producte de l'higiene personal masculina era molt habitual en anuncis lluminosos. Altres marques com Iberia o La Palmera van ser presents fins ben entrats els anys 1960's en els rètols lluminosos a la Plaça Catalunya
1950´s.- MARAVILLA. Aféitese con Maravilla de Acero Magnético

Arribats els anys 1950's Maravilla seguia conservant l'espai publicitari amb un nou anunci, però la superfície de l'estructura de suport es va reduir considerablement. El nou anunci era bàsicament format per lletres amb el perfil de dues fulles d'afaitar situades a banda i banda de la part superior.
1960's.- CAMPARI l'aperitivo

Durant els anys 1960's les lletres blanques de l'anunci de Campari varen ocupar l'estructura metàl·lica de l'anunci amb l'afegitó l'aperitivo...
1960's.-1970's.-   CITROËN.

1970's.- JOHN. Pantalon John

Finalment als anys 70's una marca espanyola de pantalons (John) amb seu a Albacete serà l'últim anunci exposat sobre el terrat del xamfrà de les Cases Rocamora. Als anys 1980's l'estructura es va desmuntar definitivament.