dilluns, 14 de març del 2011

CINE PARIS. Portal de l'Àngel (1928-2007)

Obert al públic el 21 de juny de 1928 amb la projecció del film alemany Beethoven i l'actor Fritz Kortner de protagonista, el Salon Cinema Paris va ser un dels primers en incorporar el cinefón, un rudimentari sistema de cinema sonor. També es va fer popular pel bon sistema d'aire condicionat que oferia la seva sala.  

*1928.- Anunci de premsa de la primera projecció al Cine París

El 1988 el local va ser víctima d'un incendi que gairebé va obligar a la seva desaparició. No obstant va reobrir reformat i convertit en dues sales. Al mateix temps, es va aprofitar l'avinentesa per restaurar i netejar la façana. A la botiga adjacent hi havia una llibreria farcida de material on s'hi podien comprar llibres d'ocasió i restes de sèrie.

*1977.- Cues davant del París per veure Emmanuelle II. El cinema eròtic omplia les sales en aquells anys de la transició i encara era permesa la publicitat de la pel·licula projectada sobre la mitjera del edifici del costat..

Les últimes projeccions dels París varen ser Volver de Pedro Almodóvar i La vida abismal de Ventura Pons. Era el 18 de febrer de 2007. Tot i que les sales assolien una bona recaptació (entre 50.000 i 80.000 espectadors a l'any), el Grup Balañá, implicat en obrir un nou complex de multisales al centre comercial Les Arenes, va decidir vendre l'immoble al Grup Inditex. Un edifici de façana integral de vidre de la marca de roba Zara va ocupar el lloc del vell cinema, amb el qual no va existir la més mínima sensibilitat per conservar-ne almenys la façana.

*2005.- Els Cines Paris en els seus ultims anys de vida.