dimecres, 17 d’agost del 2011

GALERÍAS UNIVERSIDAD (1954-1977)



Durant l'espai temporal de les prop de dues dècades que van de la desaparició del Tostadero-Salón Tirolés fins a l'aixecament de l'horrorós edifici de vidre de Finques Forcadell, el número 3 de la Plaça de la Universitat va acollir les Galerías Universidad, pioneres juntament amb les Maldà d'una nova forma de concebre el negoci, caracteritzat bàsicament per la concentració en un espai únic i interior d'un gran nombre de botigues diferents. Aquesta alternativa comercial, tant en boga després a partir dels 1980's fins als nostres dies, va tenir una punta de llança en aquestes galeries.
Van ser inaugurades el 21 de desembre de 1954 i disposaven de dues plantes (baixa i principal). A nivell de carrer, dos passadissos aplegaven una trentena de botigues en una superfície de quanta metres de llarg per vint d'ample. Al fons del local, una font lluminosa decorava l'espai i a través d'una escala de marbre s'accedia al nivell superior, que constava de vuit seccions previstes per exhibicions de moda i artesania. El dissenyador de tot l'establiment va ser l'interiorista Domingo Serra. A l'entrada de l'esquerra des del carrer estant, hi havia una cafeteria i una oficina de quinieles i loteria.


*1954.- La façana exterior de les Galerías Universidad en un dibuix de Domingo Serra.

Un altre element novedós fou que a l'any 1955 es va instal·lar al la planta superior una sala de projeccions (Pantalla Publicitaria FIPSA) on s'exhibien gratuitament al públic spots publicitaris i petits documentals sobre els productes vinculats a les empreses que disposaven de botiga a les galeries.
Durant les campanyes de Nadal i Reis dels primers anys la inversió lumínica era força important i la façana apareixia radiant amb motius lluminosos nadalencs.
Però malgrat aquesta entusiasta arrencada, les Galerías Universidad van anar progressivament a menys. Ja a partir de mitjans dels 1960's, l'obertura de nous grans magatzems -especialment El Corte Inglés- va minvar considerablement l'interès del ciutadà per les botigues de les galeries, que eren ofertes en traspàs i arrendament de forma continuada. 
A mitjans dels anys 1970's es varen clausurar definitivament les galeries i Finques Forcadell va adquirir l'immoble per aixecar-hi tot seguit la seva seu central, un edifici de vidre de vuit plantes i àtic que desentona profundament amb el conjunt de la plaça.     

Alguns dels comerços que es van instal·lar a Galerías Universidad:

* Calçats Dover
* La Casa de las Gabardinas
* Electrodomèstics Electro Radio Sentís
* Royal Plastic
* Medias Delta
* Creaciones Juany
* Novedades Asunción Ballarda
* Lámparas Universidad
* Fotocòpies i ciclostil Pierra 

*1967.- El negoci del duplicat de claus i la serralleria també va tenir el seu lloc a les Galerías Universidad, tal i com ho demostra aquest anunci publicat a La Vanguardia.