diumenge, 2 de desembre del 2018

MERCAT DOMINICAL DEL LLIBRE DE SANT ANTONI. Instal·lació provisional al carrer del Comte d'Urgell (2011-2018)


*2015.- El mercat del llibre de Sant Antoni sota la coberta del carrer Comte d'Urgell.(Foto: Jordi Ferrer)

A l'any 2009, sota el mandat de l'alcalde socialista Jordi Hereu, començava el procés de reforma del Mercat de Sant Antoni que, a banda de la modernització en profunditat de tot el recinte del mercat i de la seva activitat comercial, va permetre alliberar una part de la muralla i el baluard de Sant Antoni que aparegué al subsòl. El procés de reforma va ser llarg i s'estendria durant més de nou anys. Les parades de l'interior del mercat i les dels encants de roba del seu perímetre es van instal.lar en dues carpes provisionals a la Ronda de Sant Antoni, entre Casanova i Comte d'Urgell. El trasllat es va produir el 10 d'octubre d'aquell any.
El mercat dominical de llibres, amb el seus punts de compravenda, intercanvi i mercadeig de revistes antigues, llibres, cromos, i més recentment videojocs, també va haver de marxar del seu emplaçament habitual a les voreres del perimetre de l'illa. Aquest canvi però, va haver d'esperar una mica més i no es va fer efectiu fins al 2011.
 
*2011.- Operaris acabant d'enllestir la coberta amb la silueta del Mercat de Sant Antoni al fons. (Foto: Manolo García)

Mentre que, com s'ha apuntat abans, el mercat i parades de roba es van establir a la Ronda de Sant Antoni, entre Casanova i Urgell, el nou emplaçament del mercat dominical del llibre antic es va ubicar finalment sobre la calçada del carrer del Comte d'Urgell, entre Tamarit i Floridablanca. Això va requerir de construir una gran coberta metàl·lica  a dues aigües de vorera a vorera. El trànsit del carrer quedava tallat els diumenges per tal de permetre les activitats del mercat de llibres incloses les tasques de muntatge i desmuntatge. Aquest nucli central de parades es complementava amb un altre sobre la vorera de muntanya del carrer Tamarit, entre Urgell i Borrell.
La instal·lació de la coberta de 17,8 metres d’amplada per 107 metres de llargada va obligar a fer modificacions al carril bici i a les parades d’autobús de les línies 20 i 37. El 24 de juliol de 2011, amb el nou alcalde Xavier Trias acabat d'arribar a l'Ajuntament, el mercat dominical del llibre s'estrenava sota la coberta.
El tall de trànsit al carrer Comte d'Urgell es produia tots els diumenges des de les tres de la matinada fins a les cinc de la tarda. A mitjanit els paradistes ja transportaven els seus carros (baguls de fusta amb rodes) amb el material a exposar sota la coberta amb el carrer sense trànsit.

*2015.- Primers moviments de baguls a la matinada del diumenge per instal·lar sota la coberta el Mercat del Llibre. (Foto: Marcel Albet Guinart).
 
*2014.- Vista nocturna de la coberta des de la cantonada Comte d'Urgell/Floridablanca. (Foto: Roser Paredes Baulida).
 
A partir d'aleshores i durant set anys, els habituals i incondicionals del mercat dominical es van acostumar a passejar sota la carpa per xafardejar el material exposat a les parades, que quedaren disposades en dos trams seguint la llargaria del carrer i la coberta.
 
*2013.- El mercat de llibres del diumenge sota la carpa en plena activitat. (Foto: Mané Espinosa. La Vanguardia)
 
El 20 de maig de 2018 va ser l'últim diumenge què va funcionar el mercat del llibre sota la carpa de Comte d'Urgell. El diumenge següent ja va quedar instal·lat a les noves paredes que envolten el mercat, que finalment havia inaugurat la seva reforma. Aquella llarga provisionalitat s'havia acabat i al novembre la calçada central del carrer Comte d'Urgell entre Floridablanca i Manso tornava a veure el cel, ja sense l'estructura de la carpa.