dimarts, 1 de febrer del 2011

REIAL CLUB MARÍTIM DE BARCELONA (1913-1959)

 
*1913.- Dues imatges de l'edifici del Reial Club Marítim de Barcelona poc després de la seva inauguració.

Situat a la banda de ponent al capdavall del moll de Barcelona (un dels primers terrenys guanyats al mar pel port), i veí de la primera estació marítima de la ciutat, l'antic edifici del Reial Club Marítim va ser edificat segons el projecte de l'arquitecte Enric Sagnier i Villavechia (1858-1931). L'any 1911 s'havia convocat un concurs per construit la nova seu social del club, que va guanyar el projecte de l'arquitecte Eduard Ferrés. No obstant, l'elevat cost de les obres de construcció del nou edifici va fer canviar de parer als socis del club i finalment el projecte escollit seria el de Sagnier.
Les obres van inicar-se l'octubre de 1912 i varen quedar completades al desembre de 1913. L'edifici, d'estil modernista, tenia un aspecte molt singular, tenia planta octogonal i s'aixecava sobre una terrassa balcó giratòria, quedava cobert amb una cúpula i rematat per un pinacle que imitava una mena de far. El club disposava d'un petit embarcador orientat cap a ponent davant de l'edifici.
La seu social del Marítim acollia un seguit d'elegants salons i galeries per a les festes i reunions, sala de juntes, billars, biblioteca, gimnàs, bar-restaurant i un gran hall. Les instal·lacions esportives disposaven també d'un ampli hangar per embarcacions, així com vestidors, dutxes i altres serveis. El Marítim comptava aleshores tres seccions esportives: rem, vela i motonàutica. També s'hi donaven classes de gimnàstica, esgrima i boxa.
El conjunt va quedar empetitit quan l'any 1931 es va aixecar la torre metàl·lica de Jaume I, que va servir de suport central al transbordador aèri del port. El creixement inexorable del port va obligar a traslladar la seu social del Reial Club Marítim al moll d'Espanya on es troba avui. El trasllat malauradamnent va comportar l'enderrocament total de l'edifici l'any 1959.
Avui l'espai és ocupat pels blocs d'oficines del complex del World Trade Center.

*1945.- Vista aèria del moll de Barcelona. En primer pla l'antiga estació marítima i darrera l'edifici del Reial Club Marítim la torre de Jaume I.
 
*1936.- Dibuix del Real Club Marítim en una postal publicitària de la companyia naviera alemanya Norddeustcher Lloyd de Bremen.