dimarts, 13 de desembre del 2011

GÀBIA DE VIDRE. Marià Cubí 105. (1968-1978)

MIQUEL BARCELONAUTA


A les nits barcelonines de finals dels anys 1960's va començar a brillar amb força, per damunt de la Diagonal, un local que curiosament duia el seu nom en català, detall poc habitual en aquells anys de dictadura. Gàbia de Vidre, al carrer Marià Cubí, entre Aribau i Muntaner, va néixer com un scotch restaurant on s'hi feien presentacions de llibres. Després va evolucionar i es va acabar presentant com a boite-discoteca però també com un pub sudamericà amb música en viu, on actuaven grups com Gauchos 4.
La decoració del local, a càrrec de Josep Maria Espada, tenia evocacions de la belle èpoque, una mica en la línia de modernor modernista que també Xavier Regàs havia aplicat al mític Bocaccio del seu germà Oriol al capdamunt del carrer Muntaner. 
Un incendi va acabar amb la vida de Gàbia de Vidre el 14 de març de 1978. Després, al mateix lloc s'hi va intentar instal·lar un club de premsa com a centre de reunió de la classe periodística, però el projecte no va arribar a quallar. Als anys 1980's el local d'alterne Sabor, un dels top-less de més exit d'aquells anys, va ocupar també el mateix lloc i tornava a animar la nit a la zona.


*1978.- Aspecte exterior del local de Gàbia de Vidre després de l'incendi que el va destruir. (Foto: kimpol/bcn)

*1978.- La Vanguardia en la seva edició del 16 de març es feia ressó de l'incendi que va acabar amb Gàbia de Vidre.