dijous, 27 de setembre del 2012

CINEMA IDEAL / RELLISQUÍN. Pista de patinatge. Wad-Ras 196-198. (1917-1984)


*1970's.- Vista exterior del cinema Ideal amb el bar del mateix nom al costat. (Foto: Arxiu Històric del Poblenou)


Obert l'any 1917 al carrer Wad-Ras (avui Doctor Trueta) tocant a Llacuna, el Cinema Ideal era a la segona dècada del segle XX una de les sales de projecció cinematogràfica de més aforament de la ciutat. Inicialment comptava amb una capacitat de 800 butaques, però posteriorment es va ampliar fins assolir un aforament superior a les 2.700 butaques. La inauguració de la sala va tenir lloc el dia 7 d'abril de 1917 mercès a l'esforç de l'empresari Josep Antonin amb projecte arquitectònic de Josep Pujol i Brull (1880-1936). Tres anys després es va acometre una ampliació a cura de l'arquitecte Joaquim Raspall.
El local ha passat a l'ideari popular del veinat del Poblenou com el Rellisquín, (o simplement Rellis)que era el nom amb que el coneixia tothom, per la pista de patinatge sobre rodes que hi havia acollit des dels primers anys d'existència del local i que tingué una gran acceptació entre els poblenovins.
Inicialment presentava programacions de cinema en dijous i caps de setmana i era gestionat per la mateixa empresa que L'Aliança. Alguns veins recorden que  la gent primmirada del barri no hi acostumava a anar per la fama que tenia de cine freqüentat per barraquistes de la Marbella i el Somorrostro. [1]
Amb el temps la sala va adequar-se a la normalitat d'un cinema de reestrena de barri, amb butaques fixes sobre el terra i programes dobles en sessió continua. 
L'entranyable Rellisquín va tancar portes l'any 1984 però no va ser enderrocat sino reformat per iniciar una nova etapa acollint primer els Estudis Ideal, on es gravava una gran quantitat de la producció televisiva de TV3, i posteriorment des de 2019 el Centre d'Arts Digitals.

 
*1950.- Aspecte de l'interior de la sala amb la seva gran platea i el "galliner".


 [1] Nicasi Camps i Pinós. Els cinemes del Poblenou. http://cms.arxiuhistoricpoblenou.es/en/node/24