dimecres, 18 de març del 2015

CEMENTERIO DEL AUTOMÓVIL. Carrer Tarragona 88. (1930-1960's)

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ
Durant una gran part del segle XX el carrer Tarragona va ser una via poc agraïda per al passejant sense dificis d'habitatges i dedicada gairebé en tota la seva extensió a acollir magatzems industrials i quadres de bestiar que juntament amb la presencia de l'Escorxador General impregnaven aquell carrer d'un tuf característic en el limit de l'Eixample amb Hostafrancs. La ràpida consolidació de l'automòbil com a mitjà de transport durant el primer quart de segle va propiciar l'aparició de dipòsits de ferralla, peces i material mecànic dels cotxes que progressivament anaven quedant obsolets. 
També començava a aflorar el negoci de compravenda de vehicles de segona mà. En aquest context, a l'any 1930 va obrir portes en l'esmentat carrer Tarragona, entre el començament dels carrers Aragó i València, un  negoci batejat amb el nom de Cementerio del Automóvil. Ocupava inicialment el magatzem situat al número 88 i va tenir un gran èxit entre els que buscaven peces per reparar el seu cotxe o directament adquirir un vehicle usat, que amb el pas dels anys el negoci va ampliar-se també amb la incorporació de les dues finques dels costats 
*1933.- Entrada i interior del Cementerio de l'Automóvil (Font: Revista Algo)    

Joan Perpiñá Llarch i Joan Mingot Servet, juntament amb un tercer soci conegut com Raberter, havien estat els fundadors del negoci. L'esclat de la Guerra Civil i l'ambient revolucionari que va viure Barcelona a partir de l'estiu de 1936 va obrir una nova etapa en aquell negoci en una Barcelona que veia com es col·lectivitzaven la majoria de les empreses. Les peces de cotxes antics continuaven essent cobdiciades en una conjuntura de mancances i de guerra, on les forces populars fidels a la República ajudaven als soldats del front a mantenir els seus vehicles militars i fins i tot a construir prototipus blindats.


*1933.- Emplaçament del Cementerio del Automóvil en un plànol municipal de l'època. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

*1935.- Un factura emesa pel Cementerio del Automóvil un any abans de la Guerra Civil. Aleshores el negoci ja abastava des del número 86 fins al 90 del carrer Tarragona.

Acabada la Guerra Civil els propietaris varen reprendre l'activitat decidits a continuar amb el negoci, que perduraria fins entrada la dècada dels anys 1960's.