dimarts, 16 de juliol del 2013

LA PALMA. Bar. Espaseria 3 (1978-2013)


*2008.- La barra de marbre de La Palma amb les seves parets decorades amb rajoletes de gresite de tons foscos, igual que la columna rodona que apareix en primer terme. Rera la barra Santiago Cáncer (el de l'esquerra) exercitant-se en l'art de preparar bocates excepcionals i servir copes (Foto: Rick Bruner).
 
Un dels locals de copes més entranyables de la història recent del barri del Born va ser el bar La Palma. Situat al petit carrer de l'Espaseria, que enllaça la plaça de Santa Maria del Mar amb el Pla de Palau, aquest petit local va néixer sobre l'espai que ocupava una antiga botiga de queviures, gràcies al projecte de l'arquitecte i interiorista Jordi Romeu Costas (Barcelona, 1949). Romeu va saber dotar a l'espai d'una personalitat pròpia que li va permetre desenvolupar una atmosfera agradable i acollidora, que durant vàries dècades va presidir les nits del barri del Born.   
El seu propietari  de tota la vida, Santiago Cáncer, un tipus de gran simpatia i  humanitat -en tots els sentits-, conegut més o menys oficialment com l'Obelix, en comptes de repartir menhirs repartia uns deliciosos entrepans artesans i altres exquisideses, a banda d'unes magnifiques copes amb les que començar la nit era ja tot un bon presagi. Molts eren els asidus del primer Zeleste, l'autèntic, que en van ser clients fidels i féien a La Palma la primera estació de la nit.
Tan coneguda era l'activitat nocturna d'aquest local, que pocs eren el que el coneixien en torn diurn, quan en un entorn menys atapeit i carregat, era també lloc màgic per prendre l'aperitiu o esmorzar-hi els dies feiners. Tota aquesta màgia va desaparèixer els primers dies de juliol de 2013. En resum, un d'aquells petits tresors que sap molt de greu haver perdut.