dimecres, 29 d’agost del 2018

ALMACENES EL MUNDO. Torrent de l’Olla/Bonavista. Gràcia. (1949-1952)

 Agraïments a MIQUEL F. PACHA
 
 
El dilluns dia 23 de maig de 1949 s'inauguraven a l'edifici de l'antiga i desapareguda Editorial Seguí, al carrer del Torrent de l'Olla cantonada Bonavista, els magatzems El Mundo.
Aquest nou comerç, instal·lat a l'edifici modernista construit el 1912 per Andreu Audet, substituia una sucursal dels populars magatzems El Águila de la plaça Universitat que s'hi havia instal·lat durant els primers anys de la posguerra. Bàsicament El Mundo es dedicava al gènere tèxtil. Sedes, llanes i teixits de cotó conformaven la seva oferta,  que es va comercialitzar a través de campanyes publicitaries d'un contingut força sensacionalista i agressiu, amb frases perfectament estudiades per arribar a convèncer al potencial client. 
Aquest desplegament de mitjans va tenir resposta durant en els primers mesos en que es formaren cues i aglomeracions de públic a l'entrada dels magatzems.
 
 
*1949.- Dos exemples del tipus de publicitat que emprava Almacenes El Mundo. El primer anunci és  de poc després de l'obertura del negoci amb fotos d'aglomeracions al carrer a l'entrada dels magatzems. La inferior coincideix amb l'arribada de la campanya de Nadal d'aquell any. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les).
 
Darrera del negoci dels Almacenes El Mundo hi havia la mà de la família Muñoz Ramonet, propietària també dels magatzems El Águila, i una de les més beneficiades pel règim franquista de l'època. El diari Treball, que editava el PSUC a la clandestinitat, ja denunciava al 1951 els privilegis que aquesta família, encapçalada pels germans Álvaro i Julio, havia aconseguit amb el negoci del cotó.
 
 *1951.- Retall de la publicació Treball, òrgan dels comunistes del PSUC, sobre els beneficis obtinguts pels Muñoz Ramonet, propietaris dels magatzems El Mundo.  

 
La vida d'aquests magatzems graciencs a l'antiga Editorial Seguí no va ser però, gaire llarga. Fet el negoci arribava l'hora de tancar-lo. A finals d'abril de 1952 la premsa anunciava una liquidació d'existències prèvia al seu tancament definitiu i donava les gràcies als clients.
 
*1952.- Punt i final a Almacenes El Mundo. Aquest retall publicat a La Vanguardia anunciava a finals d'abril el tancament dels magatzems i la liquidació de totes les existències.
 
*1952.- La campanya de liquidació final es va perllongar fins a l'estiu. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del dia 18 de juliol).