diumenge, 13 de novembre del 2011

BABIECA. Discoteca. Valencia 72 (1972-1982)

MIQUEL BARCELONAUTA


Oberta a finals de 1972 i anunciada com una Boite-Scotch Pub, la discoteca Babieca va ser un local de força anomenada a les nits barcelonines a cavall entre els 1970s i el 1980s. Era situat a l'Esquerra de l'Eixample, al carrer València entre Rocafort i Entença.
En els seus primers anys, dirigit per Gerardo Yubero, el local va aconseguir una certa popularitat gràcies a una correcta campanya de màrqueting que aconseguia fer passar pel Babieca a molts dels famosos del món de la música espanyola que visitaven la ciutat. De fet, el local era un exemple més de l'establishment artistico-cultural de les acaballes del franquisme, sense cap concessió a la modernitat ni al sentit crític entesos des d'un punt de vista progressista.  
Els propietaris del local van condicionar un espai adjacent a la finca contígua que era una sala cultural i recreativa. Allà hi van instal·lar un annex de la discoteca orientat al públic més jove. Aquest local es deia El Cid (nom històricament vinculat al cavall Babieca, ja que el campeador n'era el seu amo). Ambós locals estaven connectats pel darrera compartint sortida d'emergència.   
Babieca es va caracteritzar per les actuacions en directe d'artistes sudamericans poc coneguts. El grup paraguaià Los Benítez, Barrios, Hugo i Perucho van ser alguns noms que van actuar al Babieca.
Amb l'arribada de la democràcia el local va estar força d'actualitat acollint celebracions amb famosos del món de l'espectacle, gairebé sempre conduïdes pel presentador conegut com Jean-Michel.
Cap a finals de la dècada dels 1970's el local va evolucionar cap a una discoteca convencional de barri fins desaparèixer ja entrats els anys 1980's.

*1972.- Publicitat de la Nit de Nadal al Babieca. Al cava encara es deia champaña i el personal es dividia en señoritas y caballeros. Les primeres pagaven menys a l'entrada.


Article actualitzat el 9 de juliol de 2024