dijous, 11 d’abril del 2013

CINE DIAMANTE. Riera d'Horta 44 (1963-1984)


*1963.- El Diamante quan s'hi projectava el film Atraco Audaz. La façana del cinema destacava per la seva senzillesa, molt allunyada de la sumptuositat de les sales del centre de la ciutat.

Situat al número 44 de la Riera d'Horta, en els baixos d'un edifici construit als anys 1950's,  el Cine Diamante donava cobertura cinèfila als barris del Congrés i Sant Andreu. Va ser inaugurat el 26 de gener de l'any 1963 amb la projecció de Los cuatro jinetes del Apocalipsis de Vicente Minnelli, amb Glenn Ford i Ingrid Thulin. La seva primera propietària fou la senyora Anna Ibáñez Beltran. Era una sala sense amfiteatre de només platea amb un aforament per a 736 espectadors. La decoració interior destacava per l'ús d'un color vermell viu present a parets i butaques.


*1962.- Vista de la Riera d'Horta nevada poques setmanes abans de la inauguració del Cine Diamante que apareix al fons.


*1963.- Curiosament La Vanguardia va informar de l'obertura de la sala sense esmentar-ne el nom.
 
La història del Diamante va començar com a sala de reestrena amb l'habitual programa doble en sessió continua. Cap a finals de 1975 el cinema va passar a ser explotat per la cadena Cinesa i esdevingué sala d'estrena durant 6 anys. La programació però, es completava sovint amb la reposició d'una segona pel·lícula. Va ser durant aquest període quan va convertir-se en una sala d'exhibició de cinema eròtic classificat "S", un gènere que durant la transició assoliria una gran acceptació entre el públic a causa de l'aixecament de la censura que durant 40 anys el franquisme havia aplicat a les escenes i films de contingut sexual. També s'hi varen projectar algunes grans superproduccions americanes com els tres primers films de la saga Star Wars.
El dia 30 de juny de 1984 la sala va abaixar la persiana definitivament. L'aparició i auge creixent del video domèstic començava a provocar el tancament de molts cinemes de barri.

*2008.- Imatge recent  de l'edifici que va acollir el cinema Diamante.