dimecres, 24 de juliol del 2013

TALLER DE FORJA DELS GERMANS BADIA MIARNAU. Nàpols 278. (1904-1930's)


1910's.- Vista exterior del petit taller de forja del carrer Nàpols.

Una de les obres menors i força desconeguda d'Antoni Gaudí fou aquest petit taller situat al carrer Nàpols 278, entre Provença i Rosselló, prop del temple de la Sagrada Família. Gaudí el va construir entre els mesos d'agost i desembre de 1904 per als germans Josep i Lluís Badia i Miarnau, mestres de la forja, que havien col·laborat amb l'arquitecte reusenc sota les ordres de Joan Oñós i que, després de morir aquest, van decidir establir-se pel seu compte.
El taller era una construcció modesta amb una simple nau coberta amb dents de serra, amb el pis de terra apisonada. Només a la façana de mamposteria presentava algún element decoratiu, especialment la reixa de la finestra. Gaudí va pactar amb els Badia de cobrar el seu treball com arquitecte deduint els seus honoraris de les obres de forja que els dos germans realitzaven al taller.
A l'últim tram de la nau s'hi va construir un jardí pensil d'estil marcadament gaudinià, tot i que no va ser dissenyat per l'arquitecte de la Sagrada Família
Els germans Badia Miarnau varen ser els executors de tot el treball de forja del Palau Güell, un dels més destacats de l'obra gaudiniana.